Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile au provocat deliberat criza financiara

Bancile au provocat deliberat criza financiara

Bancile americane si cele europene nu sunt victimele crizei financiare care a inceput in Statele Unite, ci sunt ele insele vinovate de producerea, in mod deliberat, a aceastei criza.

Un raport publicat de Center of Public Integrity, o organizatie americana de jurnalism de investigatie, estimeaza ca numarul organismelor de credite imobiliare care sunt la originea crizei este de 25, potrivit cotidianului Capital.

"Mega-bancile care au finantat industria subprime nu au fost victimele prabusirii sistemului financiar, asa cum au spus", sustine directorul executiv al Center of Public Integrity, Bill Buzenberg. "Aceste banci, in mod deliberat, au facilitat finantarea imprumuturilor care acum ameninta sistemul financiar", adauga Buzenberg.


Studiul organizatiei vine in momentul in care Camera Reprezentantilor este pe cale sa aprobe un proiect de lege care vizeaza crearea unei comisii independente de ancheta pentru a examina cauzele crizei economice, pe modelul celei infiintate dupa 11 septembrie 2001.


11 banci au dat bani ca sa nu fie atacate in justitie


Conform studiului, care a analizat date guvernamentale, in perioada 2005-2007 au fost aprobate nu mai putin de 7,2 milioane de imprumuturi cu risc.


Documentul arata ca 21 din cele 25 de institutii financiare au primit ajutor financiar din partea statului american, iar 11 dintre ele au platit sume importante de bani pentru a evita urmaririle judiciare pentru abuz. Printre cele 25 de organisme raportul prezinta nume precum AIG, Citigroup, HSBC si Barclays Bank.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1982 ori
Citeste mai multe despreajutor banci criza financiar financiara sua