Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AIG New Europe Fund II vrea sa investeasca 175 milioane euro in firme romanesti

AIG New Europe Fund II vrea sa investeasca 175 milioane euro in firme romanesti

Fondul privat de investitii AIG New Europe Fund II (NEF II), administrat de compania americana AIG Capital Partners, ar putea investi in Romania circa o treime din suma totala alocata de 522,5 milioane euro, a declarat pentru NewsIn, Doina Popescu, director al AIG Capital Partners.

"Din suma totala alocata investitiilor in Europa Centrala si de Est, de 522,5 milioane euro, AIG New Europe Fund II ar putea investi in Romania circa o treime din aceasta suma, tinand cont de perspectivele si potentialul pe termen lung ale economiei romanesti, si fiind oarecum in ton cu plasamentele precedentului fond, AIG New Europe Fund (NEF I), care a investit in Romania o cota similara", a declarat pentru NewsIn, Doina Popescu. Calculele arata o treime din suma gestionata de AIG Capital Partners in fondul NEF II depaseste 174 milioane euro.

Suma minima investita intr-o companie, 25 milioane euro

"Sectoarele urmarite de specialistii nostri, ca avand potential de crestere sanatoasa, sunt productia, materialele de constructii, serviciile medicale, media, telecomunicatiile, bunurile de larg consum si retail-ul", a spus directorul AIG Capital Partners. Suma minima pe care fondul ar putea sa o investeasca intr-o companie este de 25 milioane euro, iar banii intregului fond ar putea fi investiti in urmatorii trei ani.

"Odata cu dezvoltarea pietei, AIG Capital Partners si-a schimbat politica investitionala, in sensul ca suntem deschisi chiar la achizitionarea unor pachete majoritare in cadrul companiilor cu potential, pana acum fiind axati doar pe participatii minoritare.

Marile companii migreaza spre est

Un bun exemplu este achizitia pachetului de 65% din Bulgarian Telecommunications Company, de la compania VIVA", adaugat Doina Popescu. Tranzactia s-a efectuat pentru suma de 1,08 miliarde euro, fiind platit un pret pe actiune de 5,75 euro, care a inclus si dividendul propus de 0,28 euro pe actiune. In urma achizitiei, valoarea intregii companii Bulgarian Telecommunications se ridica la 1,661 miliarde euro.

"Translatarea productiei marilor companii din Europa Occidentala catre Europa de Est este motivul pentru care intentionam sa investim in acest domeniu", a declarat, joi, Pierre Mellinger, directorul general al NEF II, la evenimentul de prezentare la Bucuresti a fondului.

Participatii la Luxten, Astral si UTI

Dintre companiile romanesti, NEF I a investit in compania de telecomunicatii Astral, Luxten, Orange si UTI. "In Astral am investit 25 milioane dolari, iar dupa patru ani am iesit cu circa 95 milioane dolari. In Mobilrom, preluat ulterior de Orange, s-au investit 80 milioane dolari de catre un consortiu condul de NEF I, din care cota fondului nostru a fost de jumatate", a mai spus Doina Popescu.

"Listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unora din companiile in care vom investi este exclusa pentru moment, din cauza lipsei de maturitate a pietei si a volatilitatii mari a acesteia. Poate peste doi-trei ani listarea ar putea deveni o oportunitate", a conchis directorul AIG Capital Partners

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1812 ori