AIG ameninta cu o catastrofa

Luni, 09 Martie 2009, ora 10:25
1779 citiri
AIG ameninta cu o catastrofa

American International Group (AIG) apeleaza, pentru a patra oara, la guvernul american pentru obtinerea de fonduri, explicand decidentilor ca daca este lasata sa colapseze ar putea "schilodi" sistemul financiar, ar putea lasa fara fonduri bancile europene, ar determina falimentul competitorilor pe piata asigurarilor si ar anula participatia contribuabililor americani in companie.

AIG are nevoie urgenta de un ajutor guvernamental pentru a putea preveni o catastrofa mai mare decat cea a falimentului, in toamna anului trecut, a bancii Lehman Brothers, anunta Bloomberg, citand solicitarea oficiala a companiei, etichetata ca "strict confidentiala", care circula printre decidentii guvernamentali.

"Ceea ce se intampla cu AIG are potentialul de a atrage dupa sine multe alte prabusiri financiare, fapt ce nu poate fi oprit decat prin masuri extraordinare. Asigurarile sunt oxigenul liberei initiative. Fara promisiunea protectiei impotriva intamplarilor nedorite, fundamentele insesi ale capitalismului sunt afectate".

Oficialitatile au revizuit strategia de salvare AIG, saptamana trecuta, relaxand termenele de returnare a imprumuturilor si extinzand fondurile de salvare cu inca 30 miliardede dolari, dupa ce gigantul asigurarilor a anuntat pierderi pentru ultimul trimestru de 61.7 miliarde - cifra record pentru orice companie americana, in orice perioada.

Totusi, legislatorii ezita in marirea sumei pe care AIG a primit-o deja, si care depaseste 160 miliarde de dolari, deoarece compania nu ofera detalii cu privire la modul in care banii sunt folositi sau cu privire la momentul in care se va putea descurca singura, fara ajutor din partea statului.

Momentul in care AIG va fi din nou pe propriile picioare nu pare a fi prea curand, in conditiile in care Banca Mondiala prognozeaza ca economia globala se va contracta pe intreaga perioada a anului 2009, pentru prima data, de la finalul celui de-al doilea razboi mondial, cand economica mondiala este afectata un an intreg, conform Associated Press.

Banca Mondiala a prognozat, de asemenea, ca actuala criza va determina sub-finantarea natiunilor sarace si emergente, in valoare de mai multe miliarde de dolari, in conditiile in care comertul va atinge nivelurile minime din ultimii 80 de ani.

Un grup de 129 de tari va suferi o pierdere intre 270 si 700 miliarde de dolari anul acesta, Banca Mondiala avertizand ca institutiile financiare nu vor putea acoperi nici pierderile cele mai optimiste.

Doar un sfert dintre tarile afectate vor putea usura efectele crizei prin crearea de locuri de munca in cadrul programelor guvernamentale.

Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale a solicitat guvernelor statelor bogate sa creeze un "fond de vulnerabilitate" si sa economiseasca o parte din ceea ce cheltuiesc pentru a putea stimula propriile economii astfel incat sa ajute economiile sarace.

"Aceasta criza globala necesita o solutie globala pentru a preveni catastrofa economica din tarile sarace, iar acest fapt poate ajuta la inlaturarea crizei", a declarat Zoellick citat de The New York Times. "Avem nevoie de investitii in infrastructura si in companiile mici si mijlocii pentru a crea locuri de munca si pentru a evita agitatia sociala si politica".

Banca Mondiala a aratat ca economiile emergente, dintre care multe au crescut puternic si rapid in ultimii ani, sunt afectate de scaderea exporturilor, de prabusirea preturilor bunurilor exportate, de limitare creditarii si disparitia investitiilor straine.

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
#aig, #asigurari, #creditare, #criza, #finantare, #stat , #stiri AIG

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa