Interviurile Business24.ro

Despre AIG

American International Group (AIG) este o corporatie multinationala de asigurari din Statele Unite ale Americii. 
Sediul companiei se afla in New York, pe 180 Maiden Lane. Compania activeaza in peste 130 de tari.
 
AIG activeaza in patru domenii: asigurari generale, asigurari de viata si servicii de pensii, servicii financiare si administrarea activelor.
 
Potrivit topului 2011 Forbes Global 2000 list, AIG ocupa locul 29 in topul celor mai mari companii publice din lume. 
 
Compania a fost inclusa in indicele Dow Jones Industrial Average in perioada 8 aprilie 2004 - 22 septembrie 2008.

Infiintarea si dezvoltarea AIG

Istoria AIG incepe in 1919, cand omul de afaceri american Cornelius Vander Starr a infiintat o agentie de asigurari in Shanghai, China. Cornelius Vander Starr a continuat sa vanda asigurari chinezilor pana in 1949, cand Mao Zedong a ajuns in Shanghai cu Armata Populara de Eliberare. 
 
In 1949, Starr a mutat sediul companiei AIG in New York. AIG a inceput sa se extinda in Asia, America Latina, Europa si Orientul Mijlociu.
 
In 1962, Maurice R. Hank Greenberg a primit atributiile functiei de presedinte al AIG. Greenberg s-a concentrat pe vanzarea de asigurari prin intermediul brokerilor independenti mai degraba decat prin intermediul agentilor,  urmarind sa elimine salariile acestora din urma.
 
Folosind brokerii, AIG a putut sa stabileasca pretul asigurarilor in functie de castigul sau potential chiar daca  s-a confruntat cu vanzari in scadere in cazul anumitor produse.
 
In 1968, Starr l-a numit pe Greenberg drept succesorul sau. 
 
AIG a inceput sa vanda actiuni in 1969.

Compania AIG, investigata de autoritatile americane

Incepand cu anul 1995, AIG a fost implicata intr-o serie de investigatii privind fraudele, derulate de Comisia de Valori Mobiliare si Burse din cadrul Departamentului de Justitie al SUA, si de Biroul Procurorului General.
 
Maurice R. Hank Greenberg a fost demis in februarie 2005, pe fondul unui scandal in ceea ce priveste registrele contabile. Fostul presedinte al AIG continua sa fie acuzat si pus in urmarire in New York. 
 
In urma investigatiei derulata de Procurorului General din New York, AIG a primit o amenda de 1,6 miliarde de dolari, iar unii dintre directorii sai au fost pusi sub acuzare. 

Evolutia AIG dupa scandalul privind fraudele

Succesorul lui Greenberg la conducerea AIG a fost Martin J. Sullivan, care si-a inceput cariera la AIG ca functionar la biroul din Londra in 1970.
 
In 2007, AIG a cumparat restul de 39% din actiunile pe care nu le detinea, in schimbul sumei de 749 milioane de dolari. Tranzactia a fost efectuata prin intermediul 21st Century Insurance, companie pe care a achizitionat-o in 2005. 
 
Odata cu esecul companiei mama si recesiunea de la sfarsitul anului 2008, AIG si-a schimbat brandul unitatii sale de asigurari in 21st Century Insurance.
 
In data de 15 iunie 2008, dupa dezvaluirile privind pierderile financiare si urmarile scaderii pretului actiunilor, Sullivan si-a dat demisia si a fost inlocuit de Robert B. Willumstad, care era presedintele Comitetului de Conducere din anul 2006. 
 
Willumstad a fost forta de guvernul american sa isi dea demisia si a fost inlocuit in aceasta pozitie de Edward M. Liddy in data de 17 septembrie 2008. 
 
In data de 3 august 2009, Comitetul de Conducere al AIG l-a numit pe Robert Benmosche in functia de CEO al companiei, dupa ce Edward M. Liddy anuntase ca se pensioneaza la inceputul anului. 

2008 - AIG este afectata de criza de lichiditate

AIG a fost afectata de o criza a lichiditatilor atunci cand solvabilitatea sa a scazut sub ratingul AA in septembrie 2008. 
 
In urma scaderii ratingului solvabilitatii, AIG a trebuit sa ofere garantii suplimentare partenerilor sai de afaceri, ceea ce a dus la o criza a lichiditatilor.  
 
Pana in data de 16 septembrie 2008, actiunile AIG au scazut cu 95%, atingand valoarea de 1.25 de dolari, dupa 52 de saptamani de crestere pana la 70.13 dolari. Compania a raportat pierderi de 13.2 miliarde de dolari pentru primele sase luni din 2008.
 
Divizia AIG Financial Products, condusa de Joseph Cassano, a apelat la credit default swap pentru a asigura suma de 441 miliarde de dolari, reprezentand titluri de valoare cu rating AAA.
 
Din aceste titluri de valoare, 57.8 miliarde de dolari au reprezentat bani imprumutati avand in spate credite subprime. CNN l-a inclus pe Cassano printre principalii vinovati ai prabusirii financiare a Statelor Unite ale Americii din 2008.
 
Tinand cont de faptul ca pretul actiunilor Lehman Brothers (cel mai mare faliment din istoria SUA in acel moment) a scazut semnificativ, investitorii au inceput sa compare titlurile de valoare detinute de AIG si Lehman, descoperind ca valorile acordate de AIG erau de aproape doua ori mai mari decat cele acordate de Lehman, ceea ce a determinat scaderea increderii investitorilor.
 
Pe data de 14 septembrie 2008, AIG a anuntat ca are in vedere vanzarea diviziei de leasing pentru avioane, International Lease Finance Corporation, pentru a obtine bani cash.
 
Federal Reserve, banca centrala americana, a angajat compania de servicii financiare Morgan Stanley pentru a determina care sunt riscurile prabusirii AIG, cerand companiilor private sa ofere credite punte pe termen scurt pentru aceasta companie.
 
In acelasi timp, autoritatile de reglementare din New York au permis AIG sa imprumute 20 miliarde de dolari de la filialele sale.
 
In data de 16 septembrie 2008, actiunile AIG au scazut cu 60%. Moody's si Standard and Poor's au coborat ratingul AIG pe fondul pierderilor financiare inregistrate de companie.
 

AIG primeste cel mai mare ajutor financiar din istoria SUA 

In data de 16 septembrie 2008, Federal Reserve, banca centrala americana, a anuntat o infuzie de capital de 85 miliarde de dolari pentru AIG pentru pentru a preveni prabusirea companiei si a-i da posibilitatea sa isi indeplineasca obligatiile privind oferirea de garantii pentru partenerii sai prin instrumentul financiar credit default swap.
 
Federal Reserve a acordat aceasta facilitate de credit in schimbul emiterii de catre AIG a unor titluri de valoare pentru institutia bancara americana, reprezentand 79% din actiunile companiei de asigurari, si a dreptului de a suspenda dividende.
 
AIG a anuntat ca accepta conditiile Federal Reserve. Acesta a fost cel mai mare ajutor financiar oferit unei companii private de catre statul american.
 
Federal Reserve si Trezoreria Statelor Unite ale Americii au majorat ajutorul financiar pentru AIG prin intermediul unei investitii de 70 miliarde de dolari, al unei linii de credit de 60 miliarde de dolari si al alocarii unei sume de 52.5 miliarde de dolari pentru cumpararea activelor reprezentate de credite ipotecare detinute sau garantate de AIG.
 
AIG a vandut o parte din filialele sale si alte active pentru a plati cu bani gheata imprumuturile contractate.
 
Pana in decembrie 2008, AIG a platit aproximativ 18,7 miliarde de dolari catre diverse institutii financiare, inclusiv Goldman Sachs si Societe Generale, pentru a retrage obligatiunile legate de instrumentele credit default swap. 
 
Din septembrie 2008, AIG a vandut o parte din activele sale petnru a plati creditele guvernamentale. 

Pachetele de actiuni detinute de AIG

AIG detine 19,8% din People's Insurance Company of China, cel mai mare asigurator impotriva dezastrelor din aceasta tara.
 
AIG detine actiuni la Beijing Panam International Aviation Academy (BPIAA), AIU Insurance (Japonia), AIU (Indonezia), New Hampshire Insurance Company (Pakistan), Chartis  si Chartis Direct (Marea Britanie).
 
AIG detine si divizia de leasing de avioane International Lease Finance Corporation, cea mai mare companie de acest tip din lume, cu sute de avioane. Valoarea totala a acestor active este de 55 miliartde de dolari.
 
AIG/Lincoln a fost infiintata in 1997 ca un parteneriat strategic intre AIG Global Real Estate Investment Corporation, subsidiara a companiei AIG, si Lincoln Property Company, companie de real estate din Dallas. Cele doua firme au dezvoltat sau dezvolta 2,2 milioane de metri patrati de proprietati imobiliare in Polonia, Ungaria, Romania, Republica Ceha, Germania, Italia, Spania, Elvetia, Austria si Rusia. 
 
AIG detine si statiunea de ski Stowe Mountain din Vermont, firma britanica Ocean Finance si a fost sponsor al echipei de fotbal Manchester United in perioada 2006 - 2010 si al Campionatului de Tenis Japan Open. 
 
AIG a inregistrat in trimestrul al doilea din 2012 un profit net de 2,33 miliarde dolari, in urcare cu 27% fata de perioada similara din 2011. 
 
In septembrie 2012, Trezoreria Statelor Unite a scos la licitatie 30% din actiunile American International Group (AIG) pentru 18 miliarde de dolari. Aceasta tranzactie ar reduce participatia statului la compania de asigurari sub pragul de 50% pentru prima data din 2008, cand grupul a fost salvat de la faliment.
 
La finalul operatiunii, statul va mai detine 23% din titlurile companiei de asigurari.