Romania vrea sa exploateze zacamintele turkmene si sa furnizeze echipament de extractie

Marti, 21 Iulie 2009, ora 17:01
1903 citiri
Romania vrea sa exploateze zacamintele turkmene si sa furnizeze echipament de extractie

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la plecarea in vizita pe care o intreprinde in Turkmenistan, ca intentia Romaniei este de a putea participa la exploatarea zacamintelor din aceasta tara si de a prezenta capacitatea tarii noastre de a furniza echipament de extractie, informeaza NewsIn.

"Unul dintre obiectivele principale este sprijinul pentru derularea unor proiecte comune in domeniul petrolier si al gazelor. Intentia noastra este de a putea participa la exploatarea zacamintelor turkmene si de a prezenta capacitatea noastra de a furniza echipament de extractie", a declarat seful statului pe aeroportul Henri Coanda.

Presedintele Traian Basescu efectueaza, in perioada 21- 22 iulie, o vizita oficiala in Turkmenistan, la invitatia omologului sau, Gurbanguli Berdimuhamedov.

Din delegatia care il insoteste pe presedinte in vizita oficiala in Turkmenistan fac parte ministrul economiei Adriean Videanu, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, dar si directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, si directorul general al Romgaz Medias, Marcel Piteiu.

"Vizita in Turkmenistan se inscrie in politica externa pe care o desfasoara Romania de a consolida relatiile politice si economice cu tarile din Asia Centrala si regiunea caspica. (...) Cu siguranta, tari ca Turkmenistan, Kazahstan si Azerbaidjan sunt prioritati de politica externa pentru noi avand in vedere potentialul acestora de a fi parteneri energetici atat la nivel national, cat si la nivel european", a mai spus presedintele Traian Basescu.

Turkmenistanul, fosta republica sovietica, se afla intre Marea Caspica, Afganistan, Iran, Kazahstan si Uzbekistan si detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.

Fiind foarte dependent de retelele de gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului sau catre Rusia, dar intre cele doua tari au aparut recent tensiuni.

La 10 iulie, presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si sa aprovizioneze conducta cu gaz.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului, considerat un moment important, care da un nou impuls proiectului.

Vizita lui Traian Basescu la Ashabad are loc la un moment aniversar - se implinesc 17 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Turkemnistan si 16 ani de la deschiderea reprezentantei diplomatice a Romaniei la Ashabad.

In cadrul vizitei, seful statului va avea intalniri oficiale cu omologul sau turkmen si cu presedintele Parlamentului, Akdja Nurberdieva.

Cei doi presedinti vor semna in prima parte a zilei de miercuri trei documente oficiale: un protocol si un regulament privind colaborarea interguvernamentala romano-turkmena in domeniul economic si tehnico-stiintific si un protocol pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital.

De asemenea, Traian Basescu va depune o coroana de flori la Mausoleul lui Saparmurat Niazov, primul presedinte al Turkmenistanului, decedat in 2006, va vizita moscheea Turkmenbas Ruhi Metjidi, va depune o coroana de flori la Monumentul Independentei Turkmenistanului, unde va planta si un pom, si va vizita Muzeul Primului Presedinte al Turkmenistanului independent.

Miercuri seara, presedintele Basescu, impreuna cu delegatia oficiala, va asista la prezentarea cailor turkmeni din rasa Ahai-tek, care vor face un spectacol demonstrativ.

Tot miercuri seara presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov va oferi un dineu in onoarea lui Traian Basescu. 

#basescu, #extractie, #nabucco, #turkmenistan, #zacaminte , #stiri Aeroportul Henri Coanda