Basescu, la agatat de investitori austrieci

Luni, 23 Martie 2009, ora 10:30
2338 citiri
Basescu, la agatat de investitori austrieci

Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, ca pleaca in vizita oficiala la Viena cu convingerea ca vor fi gasite solutii in avantajul ambelor parti privind comportamentul investitorilor austrieci in Romania.

"Plec cu convingerea ca vom gasi solutii in avantajul ambelor parti privind comportamentul investitorilor austrieci in Romania, precum si modul in care statul roman poate facilita devoltarea in continuare a afacerilor companiilor austriece in Romania", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa facuta pe aeroportul Henri Coanda, inaintea plecarii in Austria, mentioneaza Mediafax.

El a mentionat ca discutiile de la Viena vor fi dominate "in mod categoric, de problematica economica generata de criza globala, care in mod cert afecteaza si cele doua tari".

Basescu a mentionat ca Austria se afla pe locul doi in topul investitorilor din Romania, dominand cateva segmente importante, precum cel bancar, de asigurari, dar si investitiile in industrie.

Un alt subiect al discutiilor va fi cel legat de valorificarea potentialului turistic si de transport al Dunarii, a adaugat Basescu.

El a precizat ca vor fi discutate si situatia din Balcanii de vest, progresul acestei regiuni, in special in cazul Serbiei si Republicii Muntenegru, in apropierea de UE, Basescu a mentionat ca va fi abordat si acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco.

Presedintele face o vizita oficiala in Austria la invitatia omologului sau, Heinz Fischer, cu care va discuta posibilitatile de crestere a comertului bilateral si a investitiilor reciproce, urmand sa aiba intalniri si cu reprezentanti ai mediului de afaceri austriac.

Seful statului are programate intrevederi cu Cancelarul federal, precum si cu Primarul si Guvernatorul Vienei, dar si cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai comunitatii romanesti.

Pentru cea de-a doua parte a vizitei oficiale, programul prevede intalniri ale presedintelui Traian Basescu cu reprezentanti ai mediului de afaceri austriac si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Austria.

Basescu este insotit de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, de ministrul economiei, Adriean Videanu, de ministrul turismului, Elena Udrea si de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

Vizita presedintelui Traian Basescu in Austria are loc in conditiile in care, in 26 martie, la Viena, ar urma sa aiba loc intalnirea dintre delegatia FMI care s-a aflat la Bucuresti pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei si presedintii grupurilor-mama ale primelor 10 banci straine din Romania, pentru a obtine un acord ca vor continua sa sustina piata locala, dupa cum au declarat pentru surse bancare.

Intalnirea va avea loc la o zi dupa incheierea misiunii institutiei financiare in Romania. "Fondul se va intalni cu presedintii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus si inca una, pentru a vedea ce vor sa faca in Romania si obtine un angajament ca vor sustine in continuare bancile de pe piata locala", au declarat  sursele citate.

Presedintii principalelor banci cu capital strain din Romania au avut, vineri, o intalnire la Banca Nationala a Romaniei cu delegatia FMI si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice.

"La intalnirea de la Viena vor participa si presedintii de banca din Romania, si probabil reprezentanti ai BNR", au adaugat sursele.

Presedintele Traian Basescu a subliniat din luna februarie ca bancile-mama care au actionariatul majoritar la banci din Romania au obligatia sa continue sa asigure necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca.

El a declarat, vineri, ca partea romana a reusit, la Bruxelles, sa faca astfel incat in concluziile lucrarilor Consiliului European sa se mentioneze ca bancile subsidiare din tari ale Uniunii Europene trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama.

Surse oficiale au declarat recent ca BNR va solicita bancilor-mama ale institutiilor de credit din Romania angajamente ferme ca nu retrag finantarile de pe piata locala in cazul reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta, ca urmare a intrarii fondurilor din imprumuturile externe de la CE si FMI.

Banca centrala va solicita institutiilor internationale de credit care au prezenta in Romania sa semneze angajamente ca nu retrag finantarile acordate subsidiarelor, inclusiv cele eliberate prin reducerea rezervelor minime obligatorii, au mentionat sursele.

De asemenea, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul a primit un raspuns pozitiv de la toate bancile straine cu filiale in Romania ca liniile de creditare vor fi mentinute.

Seful statului declara, pe 11 martie, ca va exista un acord intre Banca Nationala si bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania, prin care acestea sa nu poata scoate bani din tara, daca vor fi reduse rezervele minime obligatorii in urma obtinerii unui imrpumut de la CE si FMI.

Basescu mentiona ca este posibil ca in acest acord sa fie implicat si FMI si ca, fara acest act, nu se va scoate niciun euro din rezerva care exista la BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#acord, #capital, #imprumut, #interguvernamental, #investitori, #nabucco, #strain , #stiri Aeroportul Henri Coanda