Basescu ii cere lui Seres sa nu accelereze privatizarile din sectorul energiei

Miercuri, 15 Noiembrie 2006, ora 10:51
1000 citiri

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca in urma cu o luna i-a cerut ministrului Economiei sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, proces care sa fie reluat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniu, inclusiv a Petrom

"Acum o luna i-am cerut ministrului Industriilor (ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres - n.r.) sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, urmand ca acestea sa fie reluate dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor din domeniul energetic de pana acum, inclusiv a Petrom", a afirmat presedintele Basescu.

Seful statului a facut aceasta declaratie, la Aeroportul Henri Coanda, inaintea plecarii intr-o vizita oficiala in Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista, in care problematica energetica va constitui unul dintre subiectele principale ale discutiilor.

In urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret.

Compania a solicitat un pret mai mare decat cel avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom. Ulterior, distribuitorii au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife.

Al doilea mare producator de gaze naturale este compania Romgaz.

Pe piata gazelor naturale consumatorii sunt impartiti in doua categorii, in functie de modalitate de stabilire a pretului de achizitie a gazelor.

Segmentul consumatorilor captivi, in care este inclusa populatia si companiile cu un consum redus, cumpara gaze la preturile stabilite de ANRGN.

Pe de alta parte, consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.

La stabilirea preturilor pentru distribuitorii de gaze naturale catre populatie si micii consumatori industriali, Autoritatea ia in calcul o serie de costuri ale distribuitorilor, printre care se numara pretul de achizitie al gazelor din productia interna, pretul din import, costurile si o marja de profit.

Tarifele sunt stabilite periodic, pe baza estimarilor ANRGN privind evolutia preturilor la gaze.

ANRGN nu poate impune producatorilor interni de gaze preturile la care acestia vand distribuitorilor.

Tarifele la gazele naturale au crescut, recent, cu pana la 8,5%, in principal ca urmare a majorarii preturilor pentru productia interna.

Mediafax