Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vasilescu: procesele generate de OUG 50 pot duce la instabilitate financiara

Vasilescu: procesele generate de OUG 50 pot duce la instabilitate financiara

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat la emisiunea "3X3" de la Realitatea TV ca, daca vor fi multi clienti care vor da bancile in judecata, acest fapt ar conduce la o instabilitate financiara, in loc de stabilitate, pentru ca procesele ar duce bancile in deriva, informeaza Newsin. 

"Pe reprezentantii FMI ii intereseaza, printre altele, si stabilitatea financiara a tarii. Daca sunt procese, avocati care aduc mii de oameni sa dea bancile in judecata, pot sa duca bancile in deriva si sa ne trezim cu instabilitate financiara, in loc de stabilitate financiara. Fondul se uita la avalansa care s-a creat. Bancile pot fi intr-un impas, poate chiar blocate", a spus Vasilescu.

Intrebat daca Banca Nationala a primit o solicitare de la Comisia de Finante pentru un punct de vedere in legatura cu OUG 50, Vasilescu a declarat ca s-a dorit un studiu de impact, "ori un studiu de impact nu se poate face".


BNR a aratat, intr-o scrisoare adresata Comisiei pentru Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, ca ANPC trebuia sa realizeze o evaluare preliminara a impactului noilor reglementari ale OUG 50/2010 privind creditele populatiei.


"Facem precizarea ca, in contextul analizarii propunerilor ce vizau largirea ariei de aplicabilitate a directivei, banca centrala a atentionat initiatorul legislativ asupra necesitatii realizarii unei evaluari care sa stabileasca impactul aplicarii respectivelor dispozitii si sa confirme aplicabilitatea practica a unor prevederi la categoriile de credit exceptate de directiva transpusa, aratand Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ca evaluarea preliminara a impactului noilor reglementari este si o obligatie impusa prin normele de tehnica legislativa", se arata in document.


De asemenea, banca centrala a supus atentiei initiatorului propunerea de luare in considerare a unui scenariu de aplicare graduala a dispozitiilor directivei la categoriile de credite nevizate de directiva transpusa.


"Tot in contextul importantei analizarii impactului noii reglementari asupra pietei creditului, dorim sa subliniem faptul ca simpla actiune de centralizare de catre BNR a datelor transmise de fiecare banca, in demersul acestora de a releva autoritatilor impactul agregat asupra sistemul bancar al aplicarii OUG 50/2010, nu poate fi considerata de natura studului de impact sau un substitut al acestuia, pe de o parte, dat fiind faptul ca BNR nu dispune de competente pentru verificarea veridicitatii datelor in discutie, aceasta fiind o prerogativa a autoritatii competente pe acest palier - ANPC, si, pe de alta parte, dat fiind faptul ca o astfel de evaluare trebuie sa includa si alte elemente decat costurile la entitatile vizate de reglementare", se mai arata in document.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1765 ori
Citeste mai multe desprevasilescu procese banci oug instabilitate