Un program echivalent cu "Prima Casa", pentru alte domenii, un cutit cu 2 taisuri

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 18:19
2873 citiri
Un program echivalent cu "Prima Casa", pentru alte domenii, un cutit cu 2 taisuri

" Orice comentariu privind soarta leului in raport cu euro are un dram de interes si manipularea prin cuvinte si declaratii, se poarta la noi in tara si peste tot in lume. La urma urmei, razboiul psihologic incepe cu prognoze", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acestuia, extinderea tipului de garantie de la "Prima Casa" si in alte domenii este salutara, insa o aplicare deficitara se poate dovedi un cutit cu doua taisuri.

Vezi interviul pe Biztube.ro

Analistii spun ca bancile vor plasa o parte din banii eliberati din rezervele minime in titluri de stat si nu exclud iesirea unor sume din tara.

Sunt doua aspecte. Lei nu pot sa iasa. N-au de ce acum, e vorba de valuta in exces de la banci, aici ar fi pericolul. Leii si acum sunt plasati in mare parte la Ministerul de Finante si in schimbul acestor lei pe care bancile ii imprumuta Ministerului de Finante, acesta le da titluri de stat. Daca Ministerul de Finante ar intra in piata sa ia de la banci valuta atunci ar trebui sa ia o decizie inainte. Sa faca titluri de stat in valuta.

Ce efecte va avea reducerea RMO asupra cursului de schimb?

Am auzit comentarii ca reducerea RMO impreuna cu reducerea ratei dobanzii de politica monetara ar putea sa duca la deprecierea leului. Nu cred. Altceva se va intampla. Bancile vor avea mai multi bani si vor putea sa fie mai lejere in reluarea procesului de creditare.

Cum va evolua leul in perioada urmatoare? Dinu Patrciu spunea ca pana la sfarsitul anului nu vom avea un curs mai mic de 4,8 lei/euro.


As vrea sa intelegeti ca orice comentariu privind soarta leului in raport cu euro are un dram de interes si manipularea prin cuvinte si declaratii, se poarta la noi in tara si peste tot in lume. La urma urmei razboiul psihologic incepe cu prognoze.

Iar cei care asteapta la un anumit orizont cursul incep sa spuna prin ziare si la tv ca asa va fi. BNR desigur ca are propriile prognoze care se modifica continuu. FMI si-a modificat de 4 ori pana acum prognoza privind cresterea mondiala si acum se pregateste sa faca a cincea modificare. Face asa ceva pentru ca pe tremen de sase luni e prea mult sa faci o prognoza.

Relaxarea politicii monetare va contribui la revenirea gradual a dobanzilor practicate de bancile comerciale la credite?


In primul rand nu este corect cuvantul relaxare a politicii monetare. BNR nu asta si-a dorit. Este vorba de o adaptare a politici monetare la realitatile din economie si in special la rata inflatiei care scade, la deficitul de cont curent care a scazut dramatic si la scaderea economiei. Toate astea au determinat BNR sa reduca dobanda de politica monetara si sa reduca RMO pentru ca in economie sa ajunga mai multi bani.

Ne asteptam ca dobanzile la depozite, cele pasive, sa vina sub rata de politica monetara a BNR in asa fel incat dobanzile active sa fie cu foarte putin deasupra acestei rate.

In cat timp vom avea dobanzile la credite de o singura cifra?


Asta nu o poate sti nimeni. Dupa teorie dobanda zboara cand urca si la aterizare o ia mai lent spre pista.

Cum vi se pare ideea de a interzice comisioanele la rambursarea anticipate a unui credit si facilitarea trasferului unui imprumut de la o banca la alta?


Nu mi se pare ca suna bine cuvantul interzicere. Piata este piata si jucatorii de pe piata urca dobanzile ca sunt dobanzi, ca sunt comisioane, toate astea intra in pretul creditelor iar pretul il face piata.

Cum comentati pachetul de masuri anticriza luat de Executiv?

In pachetul de masuri sunt cateva ambiguitati si cateva lucruri foarte clare si foarte bune. Ideea de a extinde tipul de garantie de la Prima Casa si in alte domenii si anume in agricultura este salutara. Depinde insa cum va fi facuta aceasta extindere caci este un cutit cu doua taisuri.

O alta masura care s-ar putea sa fie buna ar fi salvarea de la faliment a unor companii care au demonstrat ca pana la 1 septembrie au avut o activitate corecta si buna iar de la 1 septembrie au cazut din cauza crizei. Salvarea lor de la faliment printr-o masura anticriza e binevenita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #interviu, #prima, #vasilescu , #stiri Adrian Vasilescu