Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pasarea coruptiei nu se lasa impuscata

Pasarea coruptiei nu se lasa impuscata
Am fost taxati dur. Pentru rezistenta slaba la atacurile pasarii coruptiei. Romania fiind socotita tara cea mai putin imuna din Uniunea Europeana si din zona aspirantelor la integrarea europena.Realitatea este ca noi am scapat, treptat, de multe dintre pietele negre ce ne faceau viata amara. Au disparut, rand pe rand, cele mai multe dintre retelele de comercializare pe usile din dos a marfurilor pe care populatia si le dorea, dar nu le gasea in magazine. A disparut inclusiv piata neagra valutara. De ani buni, "valutistii" de pe Covaci, din hoteluri si din preajma caselor de schimb si-au pierdut, cu totii, "locurile de munca". Prospera, insa, piata neagra a deciziilor.

Coruptia nu e altceva decat o piata neagra unde se vand si se cumpara, cu bani grei, servicii pe care functionari de stat, indiferent de rang, sunt obligati prin legi si prin statut sa le presteze gratuit. De fapt, o piata unde se vand pe usa din dos decizii. De ce nu a disparut si ea? Cauza este cunoscuta: prea multele centralizari, in conditiile intarzierii privatizarii, intarzie si transferul deciziei din cabinete catre piata libera. Centralizarea nascand coruptie. Caci coruptie nu poate fi decat acolo unde sunt stampile, semnaturi, centralizare.

Uniunea Europeana pare a fi preocupata excesiv de coruptia din Romania. Motivul? Vrea sa scapam cat mai repede de o parte din acest balast inainte de integrare. Dar problema pe care societatea romaneasca o are de rezolvat in perspectiva imediata este alta: cum iesim, in plan economic, din ramanerea in urma in care ne aflam? Pentru ca aici e si cheia problemei coruptiei.

Multi spun: intai sa scapam de coruptie. Pentru ca atunci vom scapa si de ramanerea in urma in plan economic. Insusi reprezentantii Uniunii Europene, in discursuri publice, critica dur coruptia din Romania, referindu-se la cateva dintre fetele ei urate, parand ca nu le pasa de competitivitatea economica. Sigur, e important sa-i fie retezate aripile pasarii coruptiei. Fara sa intretinem insa speranta absurda ca am putea eradica definitiv acest flagel. N-a reusit nimeni, nu vom reusi nici noi. Si fara sa ne autoiluzionam ca daca vom scapa de coruptie vom scapa imediat de saracie.

Coruptia, termen care produce multe confuzii, nu-i altceva decat unul dintre fructele otravite ale saraciei. Transferul deciziei, din cabinete in arenele pietei libere, ar fi prima conditie ca sa scapam in buna masura de coruptie. Dar asta nu inseamna ca vom scapa in aceeasi masura si de saracie. De iesirea din saracie ne despart si alte ziduri inalte: nivelul tehnologic, productivitatea muncii, competitivitatea produselor. Acestea sunt redutele. Cum sa le cucerim?

Sa plecam de la decalajele tehnologice si financiare. Inca din anii '70 devenise limpede ca industria noastra, platita cu bani grei, se va deprecia in doar cativa ani. Nu atat fizic, cat moral. Intr-o lume in care apar continuu noi tehnologii, tot mai sofisticate, o industrie nu poate fi intretinuta fara investitii de modernizare. Daca, astazi, Romania nu se poate lauda cu o productivitate performanta, o cauza este tocmai invechirea tehnologica. Desigur, cuplata cu o alta cauza: lipsa de bani pentru a cumpara utilaje noi. Eroarea s-a comis atunci, in timpul industrializarii: s-au cumparat licente straine in loc sa fie atrasi investitorii straini, care ar fi avut grija sa-si reinnoiasca neincetat tehnologiile. Acum asteptam investitori straini. Pana cand vor veni, avem o singura solutie: ca industria noastra sa invete sa valorifice mai bine ce avem: capacitati de productie, bani, oameni.

Daca Guvernul nu va reusi sa duca pana la capat ce a inceput in cateva mari centre industriale si daca reforma nu va cuprinde toate intreprinderile de stat cu pierderi, va fi rau. Cu alte cuvinte: daca nu va avea loc o restructurare profunda in economia reala, plusul de PIB inregistrat in anii din urma nu va fi regasit in casele oamenilor. Din cauza ca s-a tot amanat restructurarea, ani la rand, aceste intreprinderi au ramas in pozitia initiala, cu spatele la piata, refuzand sa treaca in pozitia optima, cu fata la piata. Aceste intreprinderi, multe cuprinse in circuitul coruptiei, au inca exces de forta de munca. Multe produc scump. Prin urmare, va fi nevoie sa se ajunga la adevarul costurilor de fabricatie. Asta va cere mai multa munca, mai multa competenta si concurenta la sange. Sau, in caz contrar, restrangeri de activitate, inchideri de fabrici.

Romania are nevoie de un program sustinut de investitii. Profesorul Victor Slavescu, un mare economist roman, pe care istoria l-a condamnat pe nedrept la uitare, scria ca intre factorii de crestere a venitului national, in afara de capital, pamant si munca, trebuie sa mai avem in vedere inca trei: intreprinzatorul, ideea tehnica si statul. Rolul statului fiind in primul rand acela de a-l sprijini pe intreprinzatorul privat, prin legi stimulative si prin dezvoltarea unui climat investitional atractiv, nu de a favoriza jecmanirea lui de catre functionari corupti.


Adrian Vasilescu


Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 892 ori