Leul devine moneda acceptata ca mijloc de plata in UE

Vineri, 01 Septembrie 2006, ora 15:02
894 citiri

Incepand cu luna septembrie se ridica ultima bariera in calea convertibilitatii totale a monedei nationale. Asta inseamna ca strainii vor putea cumpara liber, fara autorizarea BNR, titluri de stat romanesti.De asemenea, tot din aceasta luna, leul va putea fi tranzactionat si prin banci din strainatate. Reprezentantii Bancii Centrale atrag atentia insa ca leul nu se va putea impune dintr-odata pe piata internationala.

Tot din aceasta luna, leul va putea fi tranzactionat si prin banci din strainatate. Reprezentantii Bancii Centrale atrag atentia insa ca leul nu se va putea impune dintr-odata pe piata internationala.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat: "E nevoie ca tarile din UE sa se convinga ca e nevoie de lei, de asemenea, bancile europene trebuie sa stie ca daca romanul se duce cu lei si vrea sa ii schimbe in euro la orice banca europeana, banca respectiva trebuie sa stie ca va putea sa plaseze imediat leii".

Procesul de convertibilitate a leului a inceput inca din noiembrie 1991 si s-a facut treptat, pentru a evita socurile pe piata valutara.

Realitatea TV