"Inghetul" carburantilor, lovitura de boomerang pentru Guvern

Luni, 09 Mai 2011, ora 19:06
2347 citiri
"Inghetul" carburantilor, lovitura de boomerang pentru Guvern

Guvernul Boc a luat in considerare inghetarea pretului la carburanti pentru o perioada si a cerut parerea Consiliului Concurentei. Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se opune cu vehementa acestei decizii. "Inghetarea preturilor la carburanti nu ar fi decat o ascundere a pretului crescut sub pres. Pana la urma se ridica presul si vezi ca acolo nu e ceva in ordine", a declarat pentru Bloombiz.ro, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu spune ca actualul guvern a intrebat Consiliul Concurentei daca ar putea sa inghete preturile la carburanti, avand in vedere  faptul ca exista o lege existenta dinainte de intrarea noastra in UE,  prin care se spune ca Romania poate sa inghete preturile la carburanti in conditii exceptionale.

"Aceasta lege exista, nu este abrogata. Problema este nu cumva a avut loc o abrogare tacita. Fiind in UE, ramane intrebarea daca aceasta lege mai este in vigoare sau daca a cazut <<de facto>>", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Vasilescu.

Pe de alta parte, directorul Eco Petroleum, Gheorghe Cheptanus spune ca statul roman nu are nici o baza legala pentru a lua aceasta masura in cazul companiilor private, ci doar in cazul companiilor unde actionar majoritar este statul roman.

Cu toate astea, directorul Eco Petroleum spune ca exista o posibilitate prin care Guvernul roman poate impune preturile la carburanti.

"Doar sa ia in calcul, la nivel de cotatie. Exista o cotatie internationala, prin care se stabilesc preturile la Londra. Doar sa spuna <<nu aveti voie peste pretul de cotatie decat 100 de dolari>>. Apoi, tu, companie petroliera, iti faci calculele si vezi ce profit realizezi. Atunci te gandesti daca mai merita sa faci afaceri cu produse petrolierein Romania", a subliniat Chealfa Cheptanus.

In opinia acestuia, cotatiile la motorina au scazut in ultima perioada cu pana la 50$/tona, urmand ca in perioada urmatoare sa mai asistam la o scadere de 50$/tona.

Potrivit directorului Eco Petroleum, ponderea vanzarilor pe piata in Romania este motorina.

"Din 500.000 de tone de produse petroliere, benzina si motorina, 75% se vinde motorina. Asta influenteza tot ce inseamna companiile statului, marii transportatori. Nu mai bateti moneda pe benzina pentru ca e nesemnificativa in Romania, la nivel decompanii", a subliniat acesta.

"Densitatea la motorina este de 0,840. O tona de motorina inseamna 1200 de litri. Importurile se fac in tone. Preturile, la ora actual la motorina la pompa sunt de 5,5 lei/litrul la Petrom. La Eco Petroleum, pretul la nivel de distributie en gros este de 5 lei/litru", a mai precizat Cheptanus.

In opinia fostului director de la Rompetrol, Andrei Florin, pragul de sus al pretului la carburanti este dat de pragul de sus al titeiului.

"Nu trebuie sa uitam ca titeiul este o resursa limitata. Nu cred ca pretul titeiului va scadea intr-un viitor apropiat datorita faptului ca este o resursa limitata", a precizat acesta.

De asemenea, fostul director general al Rompetrol Petrochemicals avertizeaza statul roman ca, in cazul inghetarii preturilor la carburanti, multe companii petroliere s-ar putea orienta spre alte piete.

"Toate companiile petroliere, ca orice companie privata, au ca scop obtinerea profiturilor. Atata vreme cat nu se poate face profit pe piata romaneasca probabil ca se poate face profit pe alte piete.

Companiile petroliere din Romania ar putea sa proceseze titei aici si sa exporte in alta parte, in alte zone unde preturile sunt mai atractive sau nu sunt inghetate de alte guverne", a declarat pentru Bloombiz.ro Andrei Florin.

Pe de alta parte, Vasilescu spune ca aceasta inghetare a preturilor la carburanti nu ar fi decat o "ascundere a pretului crescut sub pres".

"Pana la urma se ridica presul si vezi ca acolo nu e ceva in ordine", a mai precizat Vasilescu.

Mai mult, acesta atrage atentia asupra impactului pe care l-ar avea aceasta masura in inflatie.

"In inflatie ar fi un impact, s-ar putea sa-l vedem mai tarziu cu efectul de pendul, adica cu o crestere si mai mare", a precizat consilierul guvernatorului.

In luna februarie, Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil Romania, spunea ca daca o astfel de masura ar intra in vigoare, trei rafinarii s-ar putea inchide pe piata locala.

"Daca ne uitam la pedigree-ul dansului, ne dam seama ca Luk Oil e una din ele. OMV-ul a inchis Arpechim-ul , in viitorul apropiat e posibil sa inchida si Brazi. Rompetrol, cred eu, va continua sa proceseze", a mai precizat Andrei Florin.

De aceeasi parere este si Gheorghe Cheptanus care spune ca rafinariile care s-ar putea inchide ar fi Brazi si Petrotel Ploiesti.

Benzina se scumpește din nou. Cum arată prețurile în stațiile de alimentare
Benzina se scumpește din nou. Cum arată prețurile în stațiile de alimentare
După o perioadă de ieftiniri succesive, prețurile carburanților au început din nou să crească în decursul acestei săptămâni. Vineri, 21 iunie, la benzinăriile Petrom din București,...
Carburanții se scumpesc simțitor de la 1 iulie. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Carburanții se scumpesc simțitor de la 1 iulie. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
După ieftinirile din ultimele săptămâni, carburanţii se scumpesc, din nou, de la 1 iulie, potrivit cadrului legislative care a crescut accizele la benzină și motorină, în două etape, la...
#adrian vasilescu, #companii petroliere, #guvern, #inchidere rafinarii, #inghetare preturi carburanti, #pret benzina, #pret motorina, #preturi carburanti, #rafinarii , #stiri Adrian Vasilescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  3. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  5. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  6. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  7. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  8. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție