FRICA DE CREDITE: Bancherii - nu putem sa le "bagam pe gat" oamenilor

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 15:10
2473 citiri
FRICA DE CREDITE: Bancherii - nu putem sa le "bagam pe gat" oamenilor

Criza economica, nivelul de trai si salariile mici franeaza dorinta romanilor de a mai contracta credite. Populatia nu se mai inghesuie la ghiseele bancilor, insa nici institutiile financiare nu mai vaneaza insetate clientii. Economistii preconizeaza ca inghetul creditarii la persoanele fizice ar putea fi irecuperabil in urmatorii 3 ani.

In opinia profesorului de economie de la ASE, Bogdan Glavan, perspectivele economice sunt sumbre in Romania, de aceea nimeni nu indrazneste sa-si asume riscul de a lua credite.

"Am putea spune ca ratele dobanzilor nu reflecta riscul real din economie. Dobanzile sunt ieftinite artificial prin politica monetara astfel incat e o discrepanta intre ce transmit ratele dobanzilor si situatia reala care este impregnata cu un grad ridicat de risc", a declarat Bogdan Glavan pentru Bloombiz.ro.

In opinia sa, clientii nu vor sa ia credite, insa nici bancile nu sunt stimulate sa ofere pentru ca s-a inversat contextul fata de anii de boom economic, cand bancile "vanau populatia". 

Bogdan Glavan mai spune ca bancile traiesc din investitiile in titlurile emise de Ministerul de Finante.

"Ma gandesc la situatia bancilor grecesti care reprezinta 1/5 din piata bancara din Romania si care in contextul crizei profunde, au ca prioritate sa scoata banii din Romania si sa-i repatrieze catre bancile mama, nu de a gasi noi clienti aici", a mai subliniat Bogdan Glavan.

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca cerera de credite este mica deoarece criza este un factor inhibant. In plus, Vasilescu crede ca in perioada 2005-2008, foarte multi romani care erau eligibili pentru banci s-au imprumutat masiv, iar acum situatia lor este blocata.

"Acum se asteapta o alta promotie de clienti care sa ceara credite la banci.

Cel mai probabil, creditarea va ramane scazuta in urmatorii ani. Bancile vor fi nevoite sa se reorienteze catre companii fiindca ele sunt cele care trebuie sa finalizeze procesul de creditare", a declarat Adrian Vasilescu pentru Bloombiz.ro.

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea spune ca sunt deja foarte multe banci care si-au facut "un crez" din a se orienta catre creditarea companiilor.

"In ciuda scaderii dobanzilor, nu sunt cereri de credite. Noi nu putem sa le "bagam pe gat" oamenilor. Sunt foarte multe banci care si-au facut un crez din a face ca soldul creditelor pentru persoanele juridice sa fie egal cu cel al persoanelor fizice. Acum 3 ani, raportul era de 80% persoane fizice si 20% persoane juridice. Acum avem 51% juridice si 49% fizice", a declarat Radu Ghetea pentru Bloombiz.ro.

Pe de alta parte economistul sef al ING, Nicolaie Chidesciuc spune ca atata vreme cat populatia nu va beneficia de cresteri salariale importante nu se va vedea o revigorare rapida a creditarii.

In ceea ce priveste creditarea firmelor, economistul sef al ING prevede o perioada de dezmortire.

"Pentru anul 2011 ma astept la o rata de crestere a creditului neguvernamental pe stoc, aproximativ similara celei de anul trecut, de 5%. Sper ca in 2012, cand se vor relua investitiile pe scara larga, sa vedem o cerere mai buna de credite si una mai puternica in 2013. Nu exclud in 2013 o rata de crestere undeva la 15-20%", a declarat Nicolaie Chidesciuc pentru Bloombiz.ro.

Bancile "se impiedica" de proiecte mici

Specialistii intervievati de Bloombiz sunt sceptici cand privesc spre programele statului.

"Programul Prima Casa e foarte prost. E un program criticat nu doar in Romania, ci oriunde a fost aplicat. Daca bancile ar fi institutii antreprenoriale care sa concureze pe piata in adevaratul sens al cuvantului, atunci ar cauta sa investeasca cu cap si s-ar orienta catre proiectele de afaceri. Ele nu sunt interesate fiindca statul vegheaza la bunul lor profit", a subliniat Bogdan Glavan.

In opinia acestuia, institutiile financiare din Romania folosesc banii care le-au fost dati de bancile centrale pentru speculatii bursiere.

Nici Nicolaie Chidesciuc nu crede ca programul Prima Casa poate avea impact pe termen lung.

Acesta propune dezvoltarea unei piete ipotecare in lei, pentru a stimula creditarea in moneda nationala.

"Un lucru pe care l-ar putea face statul ar fi sa subventioneze o parte din dobanda, cum se intampla in cazul Poloniei. De asemenea, statul ar putea sa dezvolte mai mult piata titlurilor de stat prin emisiuni pe termene mai lungi. Astfel, ar avea si bancile un indiciu mai bun cu privire la nivelul la care s-ar situa randamentele pe scadente mai indepartate in cazul unor credite si ar putea creste si lichiditatea", a mai precizat economistul.

De aceeasi parere este si presedintele CEC Bank, care mai spune ca statul trebuie sa abandoneze proiectele mici fiindca acestea au efecte insignifiante.

Radu Ghetea recomanda statului sa se indrepte spre proiecte mari, prin parteneriate public-private.

Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?
Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?
Fermierii care au nevoie să acceseze un credit, pentru a sprijini activitatea din fermă sau pentru implementarea unor proiecte de investiții, pot alege dintre mai multe tipuri de împrumuturi...
#banci, #creditare, #creditare companii, #credite, #credite persoane fizice, #criza , #stiri Adrian Vasilescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  9. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
  10. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian