Dupa Vasilescu si Isarescu critica analistii ING

Marti, 07 Iunie 2011, ora 11:55
1423 citiri
Dupa Vasilescu si Isarescu critica analistii ING

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat marti, cu privire la estimarile ING Bank privind interventiile BNR, ca atunci cand se incearca unele calcule trebuie sa se faca si corelatiile cele mai simple.

"Atunci cand se incearca unele calcule sa se faca si corelatiile cele mai simple. Citesc cu mare interes raportul ING si mai ales incercarile de a calcula de fiecare data care au fost interventiile Bancii Nationale.

Nu le publicam pentru ca se stie, nu din experienta noastra, se stie din experienta altor banci centrale, ca aceste date ar putea sa genereze mai multe speculatii, sa faca mai mult rau decat bine", a declarat Isarescu.

El a precizat ca este nevoie de mai multa rigoare atunci cand sunt abordate probleme financiare.


"Dar daca tot ne-a explicat cum am vandut noi in luna mai un miliard de euro, apoi trebuia sa faca un mic efort sa vada ca un miliard de euro inseamna vreo patru miliarde de lei. Cum de exista un asemenea surplus de lichiditate pe piata chiar la inceputul perioadei de rezerva minima obligatorie si in conditiile in care, dupa 25 ale lunii pana pe 10 ale lunii urmatoare,

Ministerul de Finante absoarbe vreo cinci miliarde de lei?

De unde exista surplus de lichiditate cand Banca Nationala vinde valuta si absoarbe lichiditate? Este un minim de efort pe care cei care scriu despre problemele financiare trebuie sa il faca, pentru ca alminteri si publicatiile de specialitate se pot transforma in jurnale usuratice si nu cred ca acesta este scopul", a mai spus Isarescu. 

ING Bank estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a vandut, in luna mai, 500 de milioane de euro pentru a preveni o eventuala depreciere a leului, inerventia vizand mentinerea stabilitatii financiare.

"BNR probabil a vandut 500 milioane de euro in mai, intervenind pentru a preveni o depreciere a leului.

Interventia BNR a vizat mentinerea stabilitatii financiare, precum si inflatia", a declarat, in 2 iunie, pentru NewsIn economistul sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

#adrian vasilescu, #mugur isarescu, #analiza ing, #bnr , #stiri Adrian Vasilescu