Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De reportat in 2006

De reportat in 2006
Comentariul de astazi este ultimul din 2005. Si cum ne vom reintalni abia in 4 ianuarie 2006, imi face placere sa le urez cititorilor acestei rubrici Craciun fericit si un An Nou fara necazuri. Cat priveste economia, raman multe rubrici deschise. Intai si intai, insa, raman de reportat mari parti ale procesului de restructurare. In 2006, acest proces nu va mai putea fi rupt de directiile integrarii Romaniei in structurile Uniunii Europene.Dar, in acelasi timp, de o restructurare radicala noi avem absoluta nevoie pentru dezvoltarea sanatoasa a tarii. Indiferent de conditiile impuse de integrarea europeana. Fiindca economia nu mai poate fi lasata prada conjuncturilor; nu ne mai putem lasa leganati de visuri de prosperitate fara a insoti aceste visuri de productivitate si de eficienta.

Vom avea nevoie, in 2006, de o ruptura radicala de vechile practici din intreprinderile de stat, unde se cheltuiesc multi bani, se consuma mult capital fix si se produce, an de an, inca prea putina valoare adaugata. Dar societatea noastra nu mai poate sta la infinit cu bratele incrucisate, lasand structurile invechite sa produca blocaj si saracie, sub motivul ca intreprinderile romanesti nu sunt inca pregatite pentru economia de piata.

Vine timpul in care sa mizam, in sfarsit, pe un concept extrem de important: sistemul de piete integrate. Numai un astfel de sistem va asigura eficienta la care ravnim. Numai asa vor putea pietele sa comunice intre ele prin canalele concurentei si liberei initiative.

Sigur, tara are nenumarate nevoi. Multe sunt urgente. Dar nu mai putem sa pornim de la aceste nevoi si de la cheltuielile pe care le-ar antrena satisfacerea lor. Fiindca n-am face altceva decat sa cumparam iluzii.

In tara sunt bani multi. O parte importanta a lor, constituind supralichiditatile din sistemul bancar, este sterilizata de catre BNR. Daca insa intreprinderile vor sa ajunga la acesti bani, din care sa angajeze cheltuieli, in limita creditelor obtinute, o pot face numai daca dobandesc bonitate. O astfel de conditie este obiectiv necesara.

Timpul de asteptare a fost epuizat. Ne aflam la o rascruce de drumuri. Suntem obligati sa alegem: ori grabim relansarea economica si prindem trenul competitivitatii, ori vom fi nevoiti, in anii viitori, chiar daca vom intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, sa acceptam o reducere drastica a nivelului de trai. Aceasta este o alegere dramatica, pe care insa n-o mai putem evita in nici un chip. Nu e de acceptat o miza pe cea de-a doua varianta. Pentru ca ar trebui sa suportam atat caderea economiei, cat si o lovitura brutala data intregii vieti sociale.

Populatia a sperat, imediat dupa decembrie '89, o prosperitate rapida. A urmat insa, destul de repede, dezamagirea. Sub atacurile succesive ale inflatiei, ale deficitelor comerciale si bugetare, ale uriaselor pierderi din intreprinderile statului. Deziluzia s-a dovedit a fi si mai dureroasa. Chiar periculoasa, fiindca a dus la demonetizarea prioritatilor noii istorii: economia de piata, privatizarea, libera initiativa. Si la descurajarea societatii.

In 2006 putem recladi visul. Prin trecerea de la o economie ineficienta, care consuma mai mult decat produce, la o economie eficienta. Inainte de orice, insa, sunt necesare imediate reajustari: ale schemelor de personal, ale costurilor de fabricatie, eliminarea risipei, asigurarea rentabilitatii.

La care sa adaugam semnul egal nu pur si simplu intre salarii si munca, ci intre salarii si recunoasterea muncii de catre piata.

Nu avem alta cale. Visul nostru european va trece printr-un examen extrem de riguros si de dur. De altfel, inca imediat dupa Maastricht, noi romanii, spre nelinistea noastra, am descoperit ca regulile Uniunii Europene au fost apasat inasprite. Statutul de membru a continuat sa implice multe privilegii, dar au fost cuprinse si mai multe obligatii. Chiar tari cu economii puternice, membre ale Uniunii Europene, intampina dificultati de integrare in mecanismul monetar si in cel fiscal si se vad in pericol de a nu indeplini unele criterii.

Drumul va fi greu, dar o alta sansa de a iesi din actualele dificultati nu avem. In joc e mai mult decat mandria nationala. Romania a dovedit din plin ca este in Europa, prin cultura, prin spiritualitate, prin obiceiuri si prin aspiratii.

Acum e timpul sa dovedim ca tara noastra se poate alinia si exigentelor economice ale Uniunii Europene. Desigur, prin performante economice certe, la care nu vom putea ajunge fara o restructurare radicala. Numai asa vom restrange pierderile din economie si vom scapa de ruptura dintre venituri si productia recunoscuta de piata.

Astfel de probleme vor reveni in actualitate la anul. Acum, dupa calendar, pana la sfarsitul acestui an au mai ramas doar vreo opt zile. Dupa obiceiuri, insa, anul 2005 s-ar putea incheia ceva mai tarziu. Va urma Craciunul, apoi Anul Nou si, in sfarsit, Sfantul Ion.

In atmosfera de la noi, specifica sarbatorilor de iarna, va fi prea putina valoare de adaugat la zestrea acestui an. Iar anul 2006 va incepe, de fapt, pe 8 ianuarie. Sa speram, totusi, ca vom pasi cu dreptul in 2006.

Atunci cand va incepe.


Adrian Vasilescu

Averea


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1103 ori