Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile dau dobanzi de 10% la depozitele in lei si au ajuns sa ceara 35% la credite

Bancile dau dobanzi de 10% la depozitele in lei si au ajuns sa ceara 35% la credite

Bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporindu-si marja din aceasta diferenta si invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu. "Ei spun ca s-au schimbat conditiile pietei si ma intreb care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult, incat sa permita o astfel de marja", a spus Vasilescu, la Forumul Bancar Roman.


In ultimele luni, bancile romanesti au majorat dobanzile acordate la depozitele la termen atrase de la clienti, pana la niveluri maxime de peste 14% pe an, pe fondul problemelor de finantare de pe pietele financiare internationale si ca urmare a majorarii dobanzii cheie de catre BNR. In acelasi timp, dobanzile la credite au crescut semnificativ, mai ales in luna octombrie, cand dobanzile din piata monetara au ajuns chiar si peste 100%, marind semnificativ rata ROBOR  - folosita ca referinta pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci.


Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) are nevoie de structuri si de persoane specializate pentru a desfasura o activitate adecvata in sensul verificarii bancilor, pentru a asigura o protectie a consumatorului.


"BNR nu mai merge pe aceeasi linie cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa aiba organisme si persoane specializate, astfel incat sa nu stanjeneasca activitatea bancilor si sa asigure o protectie a consumatorului adecvata. BNR are un rol de alta natura in protectia consumatorului, primeste in continuare plangeri, fapt care l-a indreptatit si pe directorul Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza, sa cheme, la ordin, pot spune, bancile care au sarit calul", a mai spus Vasilescu.


Bancile se vor orienta in continuare catre piata interna, in sensul atragerii de depozite, tendinta care nu trebuie insa sa descurajeze activitatea pe piata de capital, considera Vasilescu.


"Aceasta economisire excesiva in banci poate ucide bursa, dar putem evita acest lucru printr-o serie de masuri construite sa limiteze impactul crizei financiare internationale", a adaugat el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1158 ori