Amenzi de 50.000 lei pentru bancile care schimba comisioanele din contractele de credit

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 09:34
1268 citiri
Amenzi de 50.000 lei pentru bancile care schimba comisioanele din contractele de credit

Modificarea comisioanelor stabilite in contractul de imprumut bancar si introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul clientului, pot fi sanctionate cu amenzi de la 5.000 lei la 50.000 lei, a decis miercuri Guvernul. Bancile trebuie sa le ofere clientilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri, sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate, sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar si sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit.


In cazul dobanzii variabile, bancile trebuie sa prezinte indicii in functie de care variaza aceasta, precum si formula de calcul, sa nu modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de client si sa ii notifice pe acestia cu 30 de zile inainte sa decida modificarea unilaterala a clauzelor contractuale referitoare la costuri si sa inchida contul curent, aferent contractului de credit sau de depozit, odata cu finalizarea contractului.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat bancile, in momentul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei, ca va reanaliza normele dupa trei luni, potrivit declaratiilot de marti ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.


Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 august si a inceput sa fie aplicat de toate bancile de la inceputul lunii octombrie.


"Actul normativ urmareste sa asigure un grad inalt de protectie a consumatorului de servicii financiare, astfel incat sa sporeasca increderea consumatorilor in contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii financiare bancare si nebancare", a declarat, la finalul sedintei de guvern de miercuri, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu.


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va prelua atributiile de control de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), in cazul creditului de consum si a creditului ipotecar.


Si agentii imobiliari risca amenzi de 30.000 lei daca nu isi informeaza corect clientii


Daca agentii imobiliari nu vor respecta dispozitiile referitoare la obligativitatea de a le prezenta clientilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, vor fi sanctionati cu amenda contraventionala cuprinsa intre 3.000 lei si 30.000 lei.


Astfel, agentii imobiliari sunt obligati sa le prezinte clientilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, inclusiv preturile practicate in piata, situatia juridica a imobilului, nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de client si nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara.


In plus, agentii imobiliari sunt obligati sa prezinte si sursele de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii si posibile dezavantaje ale vecinatatilor.


Agentiile imobiliare nu mai au voie sa perceapa penalitati pentru neefectuarea tranzactiei, din culpa clientului, in cuantum mai mare decat valoarea comisionului pe care acesta il datora agentiei in cazul efectuarii tranzactiei.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...