Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adrian Vasilescu: «BNR nu trebuie sa pazeasca bancile de faliment»

Adrian Vasilescu: «BNR nu trebuie sa pazeasca bancile de faliment»
Mai mult, el a subliniat ca Banca Centrala nu e "nici minister, nici proprietar al bancilor si nici «doctor de banci»"Intrebat ce a "pazit" Banca Centrala in perioada in care au falimentat bancile, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne-a raspuns ca aceasta institutie nu este obligata sa pazeasca bancile sa nu dea faliment. In plus, chiar BNR a cerut demararea procedurii de faliment la bancile "bolnave", asa cum dintr-un corp sanatos sunt extirpate organele bolnave.
"Exista un principiu de drept foarte vechi care se regaseste in toate codurile lumii: nimeni nu e obligat sa faca ceea ce legea nu-l obliga sa faca: legea nu-i cere BNR si nici nu-i confera prerogativele sa pazeasca bancile de faliment", a afirmat oficialul BNR.

Adrian Vasilescu afirma ca rolul BNR este similar cu cel pe care il are un arbitru pe terenul de fotbal.

"Supravegherea bancara e un arbitraj; supraveghetorul bancar este un arbitru de pe terenul de fotbal. Nimeni nu il va intreba pe arbitrul de la meciul Dinamo-Manchester ce a pazit de a pierdut Dinamo. Arbitrul a avut un singur rol: sa se aplice regulamentul si sa-i sanctioneze pe cei care il incalca. In mod strict in spiritul si litera legii, supravegherea bancara are rolul de a asigura respectarea cu strictete a legii in sistemul bancar si de a-i sanctiona pe cei care incalca legea.

BNR nu a fost surprinsa de falimente; dimpotriva ea le-a cerut acolo unde se ajunsese in stare de faliment". Totodata, Vasilescu sustine ca la vremea respectiva problema a fost cea a legislatiei in vigoare. "Legile noastre au avut multa vreme reflexul trecutului incorporat in ele. (...) BNR a cerut modificarea legislatiei, dar atunci se mergea pe ideea intrajutorarii elevului slab.

Cele mai multe falimente au fost dupa 1999 pentru ca abia in noiembrie 1999 au aparut modificari la Legea falimentului bancar care s-au apropiat de cerintele economiei de piata si astfel au fost scoase din piata bancile care au ajuns singure in stare de faliment", a reamintit reprezentantul BNR.

Chiar daca sistemul bancar s-a «intarit» pana acum, "regula falimentului ramane in picioare. "In viitor, daca vor mai intra banci in faliment nu BNR trebuie inrebat ce a pazit, ci actionarii acelei banci", a mai spus reprezentantul BNR.

"Nicaieri in lumea moderna cu economie de piata, supravegherea bancara nu are rolul sa pazeasca bancile sa nu intre in faliment. Un sistem bancar e un sistem de piata; e un sistem viu: intra cine poate si ramane cine poate", a mai spus Vasilescu.Sursa: Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 868 ori