Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adrian Porumboiu baga 18 mil. euro in "energie verde"

Adrian Porumboiu baga 18 mil. euro in "energie verde"
Grupul de firme Racova Com Agro Pan Vaslui, controlat de fostul arbitru international Adrian Porumboiu, in prezent unul dintre cei mai importanti producatori agricoli din Romania, va investi, in acest an, 18 milioane de euro in constructia si utilarea a doua instalatii care vor produce energie electrica si termica.

"Noile instalatii, care vor fi construite la Barlad si la Tarzii (judetul Vaslui, n.red.), urmeaza sa fie date in functiune la sfarsitul anului si vor avea o capacitate de productie de patru, respectiv doi megawati. Voi investi 18 milioane de euro, dintre care 50% vor proveni din fonduri europene, iar restul din resurse proprii", a declarat pentru Business Standard Adrian Porumboiu.

Cu o suprafata lucrata de circa 43.000 de hectare de teren agricol, Adrian Porumboiu se numara intre primii cinci agricultori din Romania. Alti competitori foarte importanti pe piata cerealelor sunt TCE 3 Brazi, condusa de Culita Tarata, Agro Chirnogi, controlata de Jihad El Jhali, Comcereal Dolj, detinuta de Mihai Anghel, si Interagro, condusa de Ioan Niculae.

Energia electrica produsa in noile instalatii va fi introdusa in sistemul national de energie verde si va asigura o parte din electricitatea orasului Barlad, afirma Porumboiu. Acesta a adaugat ca in cele doua instalatii se va produce si energie termica, fiind folosita la incalzirea a 70.000 de metri patrati de sere ce vor fi construite, in acest an, in localitatea Badeana, de langa Barlad.

Pentru producerea energiei vor fi folosite drept materii prime sroturi de floarea-soarelui de la fabrica de ulei Ulerom, din Vaslui, porumb, zer de la fabrica de lapte din Barlad si deseuri de la fermele de vaci care apartin grupului Racova, in timp ce utilajele vor proveni din Olanda.

Pentru 2008, Porumboiu estimeaza o cifra de afaceri la nivelul intregului grup de aproximativ 200 milioane de euro, cu peste 20% mai mare decat cea preconizata pentru anul trecut, ca urmare a investitiilor foarte mari din acest an.

Grupul Racova va investi in prima parte a anului in curs aproximativ 12 milioane de euro in modernizarea si marirea capacitatii de productie a fabricii de ulei Ulerom, din Vaslui, a carei capacitate de procesare va creste de la 200 de tone de ulei pe zi la 500 de tone pe zi in luna iulie.

Grupul de firme Racova Com Agro Pan Vaslui include 11 companii cu activitati in agricultura, industria alimentara, comert, turism si prestari de servicii.

Romania are o suprafata arabila de 9,4 milioane de hectare, care reprezinta 64% din cele 14,722 milioane de hectare de teren agricol. In acelasi timp, suprafata interna acopera 23% din cea detinuta de tarile central si est europene si 12,6% in cazul tarilor Uniunii Europene.

Grupul Racova

Presedinte: Adrian Porumboiu
Cuprinde 11 companii cu activitati in agricultura, industria alimentara, comert, turism si prestari de servicii
Teren agricol lucrat: 43.000 de hectare
Cifra de afaceri 2007: 180 mil. euro
Estimare afaceri 2008: peste 200 mil. euro

<a href=http://www.standard.ro/articol_25715_12/adrian_porumboiu_baga_18_mil__euro_in____energie_verde.html/ target=_blank>Business Standard</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2245 ori