Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va fi declarata economie de piata functionala

Romania va fi declarata economie de piata functionala

Romania va fi declarata o economie de piata functionala si nu va fi deocamdata decuplata de Bulgaria.Romania nu a trecut inca hopul cel mare. Noul comisar pentru extindere Olli Rehn nu s-a angajat ca Bucurestiul va putea termina negocierile anul acesta si a avertizat ca nu va ezita sa amane aderarea Romaniei cu un an, daca se va dovedi necesar.

In ansamblu, strategia de extindere a Uniunii Europene devine tot mai dura.

Reformele structurale trebuie continuate

Documentul strategic al Comisiei Europene arata ca Bulgaria si Romania sunt amandoua economii de piata functionale.

Continuarea reformelor in Bulgaria si aplicarea viguroasa a programului de reforme structurale in Romania ar trebui sa le dea posibilitatea de a face fata presiunilor concurentiale de pe piata interna, arata mai departe documentul.

Adrian Nastase afirma ca raportul Comisiei Europene e laudativ dar contine si rezerve

Din punct de vedere al criteriilor politice, el subliniaza ca ambele tari trebuie sa imbunatateasca reforrma administratiei publice, functionarea sistemului legal si lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, ambele trebuie sa dezvolte suficiente capacitati juridice si administrative pentru a aplica legislatia europeana.

In spatele acestor catorva fraze stau insa rapoarte de tara de cate 150 de pagini, care nu sunt chiar atat de favorabile, mai ales privind coruptia la nivel inalt si incalcarile libertatii presei in Romania.

Primul ministru Adrian Nastase, aflat la Bruxelles, a declarat: "Sunt sigur ca mai sunt lucruri de facut in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si mediile de informare, dar sunt foarte mandru ca vom avea probabil o decizie foarte clara privind Romania ca economie de piata functionala si sper ca, de asemenea, Comisia Europeana va decide ca vom putea termina negocierile pana la sfarsitul anului."

Capitolul justitie si coruptia, elemente cheie

Dar in documentul de strategie, Comisia nu propune un calendar mai precis de incheiere a negocierilor, repetand doar ca obiectivul este semnarea tratatului de aderare cat de curand posibil in 2005, pentru ca el sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.

Stirea buna pentru Romania este ca se vorbeste in continuare de un tratat comun cu Bulgaria - o stire mai putin buna pentru Sofia, care a facut tot posibilul sa termine negocierile in iunie si risca acum sa mai astepte pana sa semneze tratatul.

Sofia si Bucurestiul raman in aceeasi echipa

Or, multi diplomati apreciaza ca Romania ar putea avea dificultati, mai ales cu incheierea capitolului justitie si afaceri interne, unde sunt cuprinse si reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Viitorul comisar pentru extindere, Olli Rehn a precizat, in cadrul audierilor de confirmare din Parlamentul European, ca acesta e capitolul cel mai dificil si ca Romania mai are in general multe de facut.

El a multumit de altfel Parlamentului European pentru raportul si recomandarea severa privind Romania, de la inceputul anului, care au exercitat presiunea politica necesara pentru ca Romania sa-si accelereze pregatirile.

Romania va fi monitorizata

Prin tonul intrebarilor sale privind carentele statului de drept in Romania, noul raportor al parlamentului Pierre Moscovici a semnalat ca va mentine o privire critica asupra pregatirilor Bucurestiului.

Pierre Moscovici este noul raportor al Parlamentului European pentru Romania

O privire critica si din partea Comisiei, care, dupa cum arata documentul de strategie, va prezenta un raport de monitorizare asupra Romaniei si Bulgariei in noiembrie 2005.

Orice intarziere va fi semnalata de Comisie prin scrisori de avertisment si raportata Consiliului de ministri ai Uniunii.

De asemenea, clauza de monitorizare deja acceptata de Bulgaria va trebui extinsa si la Romania, arata documentul de strategie.

Ea ar putea duce la amanarea cu un an a aderarii daca se constata un risc serios ca vreuna dintre ele sa nu fie pregatita.

Olli Rehn, care va prelua functia de la Guenter Verheugen la 1 noiembrie, este cu ochii pe Bulgaria, dar mai ales pe Romania.

"Sper ca nu va trebui sa recurgem la aceasta clauza, dar ea nu e inclusa in tratatul de aderare doar ca sa ne amuzam. E o clauza serioasa si, daca Romania nu va fi in stare sa atinga standardele europene la timp, nu vom ezita s-o folosim", a declarat Olli Rehn in Parlamentul european.

UE innaspreste pe viitor termenii de intrare

Bulgaria si Romania sunt prea avansate pentru a ramane in afara Uniunii, dar ele incep sa simta efectele unei noi strategii de largire, care va fi anuntata miercuri.

Uniunea Europeana si-a invatat lectiile dupa marea extindere spre rasarit si se pregateste pentru o posibila extindere mult mai controversata spre Turcia.

Documentul strategic arata ca, incepand de anul viitor, cu Croatia, capitolele de negocieri nu se vor mai inchide doar pe baza unor promisiuni si anagajmente, ca pana acum, ci pe baza unor realizari concrete, chiar dovedite de-a lungul anilor, asa numitul trackrecord de care s-a izbit Romania in obtinerea calificativului de economie de piata.

Si, pentru prima data, documentul introduce o frana in negocieri, care vor putea fi suspendate in cazul unor incalcari serioase si persistente ale principiilor de libertate, democratie, respectarea drepturilor omului si a statului de drept.

Uniunea Europeana se va mai extinde poate pe viitor, dar mai greu si mai incet ca pana acum. Romania si Bulgaria au acum sansa sa prinda ultimul tren relativ rapid spre Bruxelles, dar trebuie sa stie s-o foloseasca.

Sursa: BBC

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1184 ori