Lungul drum al Romaniei catre Uniunea Europeana

Joi, 28 Decembrie 2006, ora 11:09
1428 citiri

Drumul Romaniei catre Uniunea Europeana a inceput acum mai bine de sapte ani, in anul 1999, atunci cand Uniunea Europeana a deschis negocierile de aderare. De atunci si pana acum, tara a cunoscut transformari importante. Un bilant al procesului de pregatire a Romaniei pentru aderare, semnat de Horatiu Pepine.

Romania a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana in timpul regimului Iliescu, la 22 iunie 1995. Pe vremea aceea, Uniunea Europeana era, in principiu, favorabila admiterii tarilor din Europa de Rasarit, dar era cu totul nefavorabila regimului politic din Romania, care conserva la varful puterii pe fostii comunisti, in alianta stransa cu extremistii filoceausisti din Partidul Romania Mare si din Partidul Socialist al Muncii, al lui Ilie Verdet. De altfel, cererea lui Ion Iliescu si a lui Nicolae Vacaroiu de aderare la Uniunea Europeana parea cel putin comica.

Intr-adevar, nici un lider european important nu a luat in serios aceasta cerere, pana cand in Romania nu s-a schimbat regimul politic si pana cand nu s-a produs prima alternanta la putere dupa caderea lui Ceausescu. Din decembrie 1989, cand a avut loc o lovitura de stat impotriva lui Ceausescu, si pana in toamna lui 1996, fostii comunisti convertiti la perestroika au condus Romania in alianta cu nationalistii cei mai feroce, sprijiniti din umbra de fosta Securitate, regrupata in serviciile secrete. Acesta era tabloul sumbru al Romaniei dupa asasinarea lui Ceausescu si care va cunoaste o cotitura mai luminoasa abia dupa victoria electorala a Conventiei Democratice si a lui Emil Constantinescu. Emil Constantinescu, personalitate nedreptatita de opinia publica, este acela care va pregati cu adevarat drumul Romaniei catre NATO si apoi catre Uniunea Europeana.

Emil Constantinescu, in ciuda criticilor severe ale ziarelor din vremea aceea, dirijate din umbra de serviciile secrete, cum era, de exemplu, ziarul "Adevarul", condus de Dumitru Tinu, el insusi fost ofiter de Securitate, a luat deciziile extrem de importante pentru tara, cum ar fi sustinerea campaniei NATO impotriva regimului Milosevici, ceea ce i-a adus recunoasterea Occidentului ca lider cu adevarat democrat. Asa se face ca in 1999 Consiliul European de la Helsinki va deschide negocierile de aderare cu Romania. Este momentul inaugural al drumului Romaniei catre Uniunea Europeana si care va dura sapte ani plini de dificultati, dar si de progrese remarcabile. Perioada 2000- 2004 va insemna o ruptura cu vechea guvernare cripto-comunista si o orientare hotarata catre capitalismul occidental. Noul guvern PSD, condus de Adrian Nastase, a reusit sa faca mari privatizari importante - in domeniul bancar, in cel al productiei de energie si al distributiei gazelor -, reusind, totodata, pentru prima oara dupa 1989, o crestere economica semnificativa. Guvernul Nastase, desi a dus din punctul de vedere al economiei o politica pozitiva, s-a remarcat insa prin practici corupte dintre cele mai stridente. Nu a existat dupa 1989 guvern mai corupt, primul ministru Adrian Nastase conducand el insusi o retea mafiota in interes personal. Presa, prin amenintari si prin mita, a fost redusa la tacere , iar justitia subordonata drastic. Negocierile de aderare au fost inchise in 2004, in ciuda faptului ca Europa era la curent cu gravele derapaje ale guvernului Nastase. Comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, actualmente el insusi acuzat de coruptie, a fost sustinatorul coruptului guvern Nastase, ceea ce a favorizat incheierea negocierilor de aderare. Abia dupa victoria presedintelui Traian Basescu in alegeri se va produce insa revirimentul asteptat, Traian Basescu declansand o lupta dura impotriva coruptiei si reusind, prin instalarea unui guvern al aliantei portocalii, sa schimbe radical si componenta justitei la varf, in asa fel incat fostul lider mafiot Adrian Nastase sa poata fi trimis in justitie. Colaboratorii secreti ai lui Adrian Nastase, ca de exemplu liberalul Dinu Patriciu - el insusi autorul unor malversatiuni economice de amploare - a fost la randul sau trimis in judecata. Asadar, Romania a reusit in ochii Uniunii Europene sa indeplineasca in linii mari criteriile legate de aderare.

Totusi, clasa politica de la Bucuresti se cramponeaza pe mai departe de privilegii nemeritate si lupta impotriva ministrului de justitie care cauta sa puna in practica mecanisme de control a averilor ilicite. Lupta este, asadar, dura si continua cu sprijinul Comisiei Europene, dar inevitabil cu mai putina forta decat pana acum.

Sursa: Rador