Lista lui Nastase: Ce probleme economice ne asteapta in 2011

Miercuri, 25 August 2010, ora 00:59
1958 citiri
Lista lui Nastase: Ce probleme economice ne asteapta in 2011

Adrian Nastase, presedintele Consiului National al PSD, sustine ca Romania se va confrunta in 2011 cu o serie de probleme economice si sociale, atat ca urma a crizei care a lovit greu tara noastra, cat si ca urmare a ineficientei solutiilor pentru a o combate, propuse de Guvernul Boc.

Prima dintre problemele este, in viziunea lui Nastase, adancirea recesiunii, fiind de parere ca, fara masuri de relansare economica si de creare de locuri de munca, ne asteapta cadere economica si in 2011, de -0,5%. Acesta considera ca declaratiile reprezentantilor FMI sunt "hazardate".

"Ei declara ca nu vor urma alte masuri de austeritate in 2011, dar totodata anticipeaza scaderea cheltuielilor bugetare cu aproximativ 3,5 mld euro in 2011 fata de 2010?!

FMI a remarcat ca majorarea taxelor nu are impactul asteptat in Romania (din cauza evaziunii fiscale), astfel ca ne va impune reducerea cheltuielilor. In niciun caz, nu va fi anulata reducerea salariilor bugetarilor cu 25% in anul 2011", scrie Adrian Nastase, pe blog.

O alta problema identificata de Nastase este cea a "sufocarii mediului economic".

"Economia romaneasca este sufocata
. Impactul redus asupra veniturilor la buget adus de cresterea TVA la 24% demonstreaza acest lucru. Cand s-a luat masura cresterii TVA, Vladescu a afirmat ca se mizeaza pe incasari de 3,5-4 miliarde de lei in plus la buget. La rectificare s-a luat in considerare ipoteza a plus 1,4 miliarde de lei la buget, deci 35% din suma prognozata oficial", continua acesta.

Fostul premier considera ca o alta problema este cea a supraindatorarii si acuza "guvernarea portocalie ca a trecut de la cresterea pe consum si importuri din perioada 2005-2008 la cresterea pe datorie".

"Romania are nevoie acum de 10 miliarde euro pentru ca trebuie sa achite cele doua varfuri de datorie din septembrie 2010 - 3, 2 miliarde de euro si din decembrie 2010 - 2,4 miliarde euro si pentru a suplini bugetele din sanatate, agricultura etc care s-au terminat din luna august plus pentru a plati pensii si salarii.

Anul viitor Romania trebuie sa plateasca 13-14 miliarde euro serviciul datoriei plus dobanzi", sustine el.

Tintele false reprezinta o alta probleme ridicata de Adrian Nstase. "Daca nici acum nu ne-am indeplinit conditionalitatea privind arieratele, cum putem spune ca am indeplinit tinta de deficit bugetar? Pe ce se bazeaza cresterea de 1,5-2% pentru anul 2011 luata in calcul de FMI si autoritatile romane? Ne bazam pe consumul intern, pe exporturi si pe investitii pentru a reveni pe crestere in 2011", continua el.

Seful Consiliului National al PSD nu uita sa reamintesca nici despre veniturile mici.

"98% din numarul total al pensionarilor pensionari castiga mai putin de 1.500 de lei lunar.
Jumatate dintre bugetari castiga cel mult 1.000 de lei net lunar, iar 67% dintre bugetari (educatie, sanatate, administratie) castigau cel mult 1.400 de lei, in administratia publica, 75% dintre anagajati, in invatamant 64%, iar in sanatate 65% dintre anagajati au castigat cel mult 1.400 de lei.

Masurile de austeritate vor determina cresterea automata cu aproximativ 400.000 a romanilor situati sub pragul saraciei (estimat a fi aproximativ 480 de lei)", sunt cifrele aduse in discutie de Nastase.

O ultima problema adusa in discutie de Adrian Nastase este cea a saraciei si polarizarii sociale. El reaminteste ca Romania a devenit a doua tara a UE din punct de vedere a inegalitatii veniturilor (raportul dintre cei 20% din populatie cu veniturile cele mai mari si cei 20% cu veniturile cele mai scazute, excluzand autoconsumul).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adrian, #nastase, #probleme, #ecomomice, #sociale , #stiri Adrian Nastase