Comisionul EADS: platit de nemti fara stirea francezilor

Vineri, 27 Mai 2005, ora 00:31
1317 citiri

Jurnalistii de la A"Le PointA" au relatat pentru A"CotidianulA" ca, la o sedinta furtunoasa a Consiliului de Administratie al concernului EADS, din 11 mai, reprezentantii francezi au aflat ca omologii lor germani au platit, catre firme ale lui Ion Tiriac, un comision de 20 de milioane de euro. Banii s-au dat la incheierea contractului pentru securizarea frontierelor cu guvernul Nastase .

EADS a platit un comision de 20 de milioane de dolari uneia dintre companiile reprezentate de catre Ion Tiriac, Siemens, a confirmat pentru A"CotidianulA" saptaminalul A"Le PointA". Banii ar fi fost folositi pentru finantarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase.

Adrian Nastase a negat ieri, in direct la Radio Guerrila, orice implicatie politica si orice comision in contractul cu EADS. Fostul premier a declarat ca toate acuzatiile sint ,,vorbe de clacaA'A' si ca ,,nu exista nici un comisionA'A'. Nastase a adaugat ca nu stie sa se fi luat comision in astfel de afaceri si ca, daca ar fi avut acesti bani in campania electorala, ar fi obtinut un procent mai bun.

Nastase si Tiriac, sacrificati de germani

Contactat de catre A"CotidianulA", unul dintre cei doi jurnalisti semnatari ai articolului din A"Le PointA", Laszlo Liszkai, ne-a declarat: ,,Dupa informatiile noastre, subiectul a fost abordat de mai multe ori in conducerea EADS, atunci cind noul premier roman a anuntat o posibila anulare a contractului. Sursele nostre din interiorul EADS sint persoane foarte importante si ne-au confirmat plata comisionului si preocuparea EADS de a gasi o solutie in cazul in care s-ar anula contractulA'A'.

Potrivit articlolui publicat de catre A"Le PointA", intre conducerea germana si conducerea franceza a EADS a izbucnit un ,,razboi pentru functiiA'A'. La intrunirea conducerii din 11 mai de la Amsterdam, nici unul dintre cei doi presedinti - Noel Forgeard (Franta) si Thomas Enders (Germania) A- nu au ajuns la un acord privind noua schema de functionare a companiei. Pe fundalul acestor dezbateri in contradictoriu a aparut ,,problema contractului cu RomaniaA'A', contract pentru care partea franceza ar fi manifestat mai multe suspiciuni. Din cauza ,,luptei interne din EADSA'A' este de banuit ca partea germana s-a scuzat de acuzatia de management deficitar in acest caz, scotind la lumina toate detaliile contractului cu Romania, inclusiv comisionul.

Valoarea totala a proiectului este de 1 miliard de euro, din care 650 de milioane de euro direct catre EADS, iar 350 de milioane ar reprezenta lucrari pe care trebuie sa le faca statul roman. Publicatia franceza vorbeste despre o adevarata criza in concernul EADS. Ultimele informatii vin sa confirme aceasta situatie.

Francezii au ramas cu buza umflata

Partea franceza din EADS are toate motivele sa fie suparata. Conform ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, standardul de comunicatii folosit va fi Tetra si nu Tetrapol, asa cum era prevazut in contractul initial. Standardul Tetrapol este patentat de firma franceza Matra, membra a concernului EADS, si care astfel ar fi incasat banii pentru sistemele de comunicatii. Tetra, in schimb, este un standard deschis, astfel ca echipamentele pot fi cumparate de pe piata libera. Pe de alta parte, referitor la suma platita deja in contul contractului, Blaga confirma varianta EADS. Astfel, avansul achitat se ridica la numai 35 de milioane de euro, fata de cele 200 de milioane vehiculate initial.

Blaga renegociaza de unul singur

Ministrul Vasile Blaga sustine ca EADS ar fi dispus sa renegocieze contractul, desi compania a anuntat in repetate rinduri ca nici nu poate fi vorba de asa ceva. El spune ca problema cea mare a contractului din 2004 este ca o mare parte din suma prevazuta se suprapune cu fonduri nerambursabile primite de la UE. Astfel, afirma Blaga, Romania a primit 106 milioane de euro prin fondurile Phare destinate securizarii frontierei, urmind ca suma respectiva sa creasca pina la 160 de milioane. De asemenea, in momentul aderarii la UE tara noastra va mai primi inca 260 de milioane de euro, pentru acelasi scop. Ca atare, fondurile nerambursabile primite de Romania sint in valoare de 420 de milioane de euro.

Cotidianul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...