Boc da vina pe Natase pentru supracosturile Autostrazii Transilvania

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27
1840 citiri
Boc da vina pe Natase pentru supracosturile Autostrazii Transilvania

Premierul Emil Boc sustine ca ar trebui intrebat fostul prim-ministru Adrian Nastase in legatura cu pretul pe kilometru de autostrada practicat de compania americana Bechtel in cazul Autostrazii Transilvania, in contextul in care in contractul semnat nu au fost folosite standarde de cost, anunta Mediafax.

Intrebat, miercuri, la vizita facuta pe varianta de ocolire nord-est a municipiului Cluj-Napoca cum comenteaza faptul ca pretul pe un kilometru de autostrada construit de Bechtel in Romania este de patru ori mai mare decat in alte tari, Boc a spus ca despre acest lucru ar trebui intrebat fostul premier Adrian Nastase, transmite corespondentul Mediafax.

"V-as ruga sa il intrebati pe Adrian Nastase despre pretul din contractul cu Bechtel.

Nu Boc a stabilit aceste preturi. Contractul a fost semnat de Adrian Nastase cu preturile din contract ale lui Adrian Nastase. Pana acum nu erau standarde de cost, ci doar criteriile impuse de Nastase", a spus Boc.

El a spus ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua pentru ca este vorba despre un proiect important de infrastructura pentru Romania.

"In acest moment, avem aceasta ipoteza de lucru - continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania pentru ca este necesara. Trebuie doar sa negociem pretul corect pentru lucrarile care se fac in Romania. Pretul este stabilit prin standardele de cost", a afirmat Boc.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a solicitat companiei americane Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors, reducerea costurilor cu aproximativ 35% si revizuirea graficului de executie, intrucat termenul contractual, anul 2013, nu mai poate fi atins.

"Am solicitat reducerea costurilor, astfel incat sa se incadreze in standardele de cost, revizuirea graficului de lucrari si esalonarea datoriilor", a declarat marti directorul general al CNADNR, Daniela Draghia.

Guvernul a stabilit la finele anului trecut standarde de cost pentru constructia de autostrazi, acestea fiind cuprinse intre 3,8 si 5,9 milioane euro pentru un kilometru de autostrada.

Astfel, un kilometru de autostrada ar urma sa coste pana la 3,802 milioane euro in zona de ses, 4,98 milioane euro in zona de deal si 5,922 milioane euro in zona de munte. Standardele de cost nu includ lucrarile de arta (poduri, viaducte, tuneluri) si conexe.

#adrian nastase, #autostrada transilvania, #emil boc, #pret kilometru autostrada transilvania , #stiri Adrian Nastase