Condamnarile unor fosti premieri trimit un semnal puternic in sud-estul Europei

Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:02
1265 citiri
Condamnarile unor fosti premieri trimit un semnal puternic in sud-estul Europei
Fostul premier sloven Janez Jansa a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie

Fostul premier sloven Janez Jansa, gasit vinovat miercuri in cel mai mare caz de coruptie din fosta republica iugoslava, le urmeaza altor doi fosti premieri, din Croatia si Romania, condamnati pentru nereguli financiare, comenteaza un articol aparut pe blogul Financial Times (FT) 'beyondbrics'.

Intre timp, in Serbia, cel mai bogat om de afaceri al tarii a fost arestat la sfarsitul anului trecut pentru o presupusa deturnare de fonduri. Astfel, o campanie pe termen lung a UE impotriva coruptiei in actualele si viitoarele state membre pare, in cele din urma, sa dea rezultate, comenteaza publicatia britanica.

Tribunalul din Ljubljana l-a gasit pe Jansa vinovat de acceptarea de bani de la Patria, o companie finlandeza de stat, specializata in armament, in 2006 - an in care Slovenia a acceptat sa cumpere 135 de vehicule blindate, potrivit Reuters si Bloomberg, citate de FT.

Jansa, premier intre 2004 si 2008 si ulterior in 2012 - 2013, a negat in mod repetat acuzatiile, din momentul in care acestea au aparut pentru prima data la televiziunea finlandeza in 2008. Fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare, dar poate face apel. Ceilalti doi co-acuzati in acest caz, la randul lor declarati vinovati, au fost condamnati la 22 de luni de inchisoare.

Slovenii, tot mai nemultumiti de coruptia la nivel inalt

Potrivit Financial Times, cazul survine intr-un moment de nemultumire publica din ce in ce mai accentuata in Slovenia cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt, aparute intr-un context in care tara a intrat intr-o criza financiara care a expus legaturile stranse dintre politicieni si intreprinderile controlate de stat.

Jansa a jucat un rol central in separarea Sloveniei de Iugoslavia in 1991. Guvernul sau de centru-dreapta a cazut dupa ce Comisia pentru Prevenirea Coruptiei a decis ca acesta nu putea explica sursele unei parti semnificative a veniturilor sale.

Pe de alta parte, Partidul Democrat Sloven al lui Jansa conduce in sondaje, in conditiile in care succesoarea sa, Alenka Bratusek, se lupta cu criza financiara, cu recesiunea si cu riscul ca tara sa fie nevoita sa apeleze la ajutorul international.

Condamnarea lui Jansa survine dupa ce Croatia, care urmeaza sa adere la UE luna viitoare, l-a condamnat anul trecut pe fostul premier Ivo Sanader la 10 ani de inchisoare pentru luare de mita. De asemenea, Romania, aflata sub monitorizarea continua a Bruxellesului in privinta eforturilor sale de combatere a coruptiei - l-a condamnat in iulie anul trecut pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare pentru coruptie. Atat Sanader cat si Nastase au negat acuzatiile.

UE a indemnat in mod repetat tarile care adera la blocul comunitar sa combata coruptia prin toate mijloacele posibile, de la modernizarea instantelor la anchetarea si aducerea suspectilor in fata justitiei. Cu toate acestea, desi guvernele au fost dispuse sa-si revizuiasca structurile, ele nu au dorit sau nu au putut sa urmareasca in justitie suspectii importanti.

In aceste conditii, condamnarea lui Jansa, dupa cele ale lui Sanader si Nastase, trimite un semnal puternic in sud-estul Europei si nu numai, conchide Financial Times.

#condamnare premier Slovenia, #condamnare Adrian Nastase, #coruptie Europa Est, #coruptie guverne Europa , #Prim ministru