Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dosarul Zambaccian, amanat din nou. Nastase nu a fost prezent in sala de judecata

Dosarul Zambaccian, amanat din nou. Nastase nu a fost prezent in sala de judecata

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a amanat, luni, pentru 13 mai contestatiile din dosarul "Zambaccian", dupa ce Adrian si Daniela Nastase au depus la instanta cereri in care au solicitat un nou termen pentru a putea sa isi angajeze aparatori.

Judecarea recursurilor din dosarul "Zambaccian", in care Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si a fost achitat pentru luare de mita, trebuia sa inceapa luni, la completul de la instanta suprema format din presedintele Rodica Aida Popa si judecatorii Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Livia Zglimbea si Cristina Rotaru.

Cei cinci magistrati au constatat ca la dosar au fost depuse doua cereri de amanare a judecarii cauzei de catre Adrian si Daniela Nastase, o a treia cerere fiind facuta in sala de catre Irina Paula Jianu.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie prezent la sedinta de judecata a fost de acord cu cererile celor trei, iar instanta le-a admis, cu mentiunea ca este singurul termen ce se acorda pe motivul angajarii de aparatori si pentru pregatirea apararii.

Astfel, instanta a amanat judecarea pentru 13 mai, data pana la care a solicitat ca viitorii aparatori ai celor care au facut recurs in cauza sa depuna la dosar motivele contestatiilor.

Daniela Nastase, condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare

Dosarul "Zambaccian" a ajuns pe rolul completului de cinci judecatori al instantei supreme dupa ce procurorii au motivat recursul privind decizia din 30 martie 2012 data de un complet de trei judecatori.

In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost condamnat in 30 martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Daniela Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama.

Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Instanta a mai dispus atunci ca Adrian si Daniela Nastase sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, aratand ca nerespectarea obligatiilor va duce la revocarea suspendarii executarii pedepsei.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata la completul de cinci judecatori, care urmeaza sa dea o decizie definitiva in aceasta cauza

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1343 ori