Dana Nastase, audiata in dosarul Zambaccian

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 14:15
2462 citiri
Dana Nastase, audiata in dosarul Zambaccian

Dana Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, a fost audiata luni de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul Zambaccian, in care a fost condamnata de instanta de fond la trei ani de inchisoare cu suspendare.

In sala de judecata, Dana Nastase si-a sustinut nevinovatia si a detaliat motivele pentru care s-a deplasat in China, impreuna cu Irina Jianu.

Astfel, Dana Nastase a aratat ca, in anul 1999, tata ei a decedat, iar peste sase luni mama sa a fost diagnosticata cu cancer.

In anul 2004, ea a luat hotararea sa mearga in China pentru a aduce in Romania medici specializati in medicina traditionala, care sa ii consulte mama, mai ales ca aceasta urma de mai multa vreme tratamente naturiste.

Odata ajunsa in China, Dana Nastase spune ca Ioan Paun, pe vremea aceea consul al Romaniei la Shanghai, i-a recomandat un medic chinez care avea grija de angajatii ambasadei.

In urma acestor demersuri, doi medici chinezi au fost adusi in Romania, costul total al transportului, medicamentelor si consultatiilor ridicandu-se la 35.000 de dolari, bani pe care i-a inmanat lui Ioan Paun.

Dana Nastase a dezvaluit ca, in China, Ioan Paun i-ar fi spus ca este ofiter sub acoperire, insa ei nu i s-a parut atunci nimic neobisnuit, deoarece mai auzise de la tatal ei, care a fost sapte ani ambasador in China, despre ofiteri sub acoperire care lucrau in ambasade.

Urmeaza ca instanta sa-l audieze si pe Ioan Paun, acesta avand o dubla calitate in dosar, denuntator si parte vatamata.

Istoricul cazului

In martie 2012, un complet de trei judecatori de la Curtea suprema l-a condamnat pe Adrian Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si l-a achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Magistratii au mai decis atunci achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Daniela Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

ICCJ a mai hotarat in cazul fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Jianu achitarea pentru luare de mita, pentru spalare de bani, pentru participatie improprie la fals intelectual la Legea contabilitatii si a stabilit incetarea procesului penal pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, insa a decis condamnarea la trei ani de inchisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

De asemenea, completul de trei judecatori a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian apartinand sotilor Nastase si a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentand prejudiciul constatat in dosar. In plus, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Jianu la plata sumei de 60.000 de lei catre stat, reprezentand cheltuieli de judecata.

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata pe 5 mai 2010 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar "Zambaccian I".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#audieri Dana Nastase, #dosar Zambaccian Dana Nastase, #condamnare Dana Nastase Zambaccian , #Familia