Ziua nationala a sperantei pentru romanii din Republica Moldova

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 10:45
1110 citiri
Ziua nationala a sperantei pentru romanii din Republica Moldova

Dupa destramarea Uniunii Sovietice si desprinderea de "Imperiul Raului", pentru romanii din Republica Moldova 1 Decembrie nu e doar Ziua Nationala a Romaniei.

La Chisinau, 1 Decembrie este si ziua nationala a sperantei. Este ziua in care s-a asteptat si se asteapta in continuare, cu nazuinta sincera, reeditarea actului istoric din 1918.

Aceasta speranta a fost statuata chiar in Declaratia de independenta a Republicii Moldova, votata de Parlamentul de la Chisinau, in care Pactul Ribbentrop-Molotov, cel prin care a fost sfartecata Romania, are parte de un pasaj aparte.

Pe scurt, intelegerea incheiata in august 1939, intre Guvernul Rusiei comuniste si Guvernul Germaniei naziste, este declarata "ca nula ab initio" si se cere lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia. Astfel, pe 27 august 1991, basarabenii au spus clar ca vor revenirea in cadrul unei Romanii reintregite.

Au trecut 25 de ani de atunci. Au plecat multi romani de pe un mal al Prutului spre celalalt ...citeste mai departe despre "Ziua nationala a sperantei pentru romanii din Republica Moldova" pe Ziare.com

#1 decembrie, #Ziua Nationala a Romaniei, #1 Decembrie Republica Moldova , #Stiri Administratie