Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zeci de proiecte pe fonduri UE, inclusiv lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitesti, blocate de Ordonanta Teodorovici?

Zeci de proiecte pe fonduri UE, inclusiv lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitesti, blocate de Ordonanta Teodorovici?
Zeci de licitatii pe fonduri europene au de suferit dupa adoptarea ordonantei ce cuprinde mai milte masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Deputatul USR Catalin Drula, membru in Comisia pentru Transporturi si Infrastructura, spune ca Ordonanta Teodorovici a modificat modul prin care care se efectueaza controlul inainte de publicare al licitatiilor cu finantare europeana.

Mai exact, controlul se va face de catre autoritatile de management (AM-uri) ale programelor operationale, si nu de catre organismul specializat ANAP (Agentia Nationala de Achizitii Publice), ca pana acum.

Catalin Drula subliniaza ca, din cauza ca s-au trezit peste noapte cu o noua sarcina, autoritatile de management nu sunt pregatite pentru aceasta activitate.

"Printre trasnaile pe care le contine deja celebra OUG 114/2018 ("OUG lacomiei"), una a trecut neobservata, dar cu efecte majore: blocarea licitatiilor pe fonduri europene.

La art. 75 pct. 2 se introduce urmatoarea modificare: controlul inainte de publicare ("ex ante") al licitatiilor cu finantare europeana nu se mai face de organismul specializat ANAP (Agentia Nationala de Achizitii Publice), ci de catre autoritatile de management (AM-uri) ale programelor operationale (ex. Regional, Infrastructura Mare).

Pentru ca li s-a pus in brate aceasta sarcina peste noapte, autoritatile de management sunt nepregatite. Nu au compartimente in organigrama, nu au personal dedicat acestei activitati si nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriza.

Rezultatul? Licitatiile pe fonduri europene sunt in prezente blocate si toata lumea prin ministere/AM-uri se da cap in cap incercand sa rezolve dandanaua aparuta in Monitorul Oficial din 28.12.2018", a scris pe Facebook Cristian Drula.

Potrivit deputatului USR, licitatia pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitesti se afla pe lista celor care sunt blocate de prevederea introdusa in ordonanta de urgenta.

"In aceasta situatie este autostrada Sibiu-Pitesti - lotul 4 Curtea de Arges-Tigveni. Sunt primul care sa-i critic pe cei de la compania de drumuri. Dar iata un exemplu unde un proiect important derulat de CNAIR e blocat de incompetenta celor care au introdus aceasta prevedere in OUG.

Licitatia pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitesti nu poate fi lansata pentru ca controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptarii OUG-ului.

Zeci de alte licitatii pe fonduri europene sunt blocate, iar in acest timp doamna Rovana Plu ...citeste mai departe despre "Zeci de proiecte pe fonduri UE, inclusiv lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitesti, blocate de Ordonanta Teodorovici?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 896 ori