Zeci de intelectuali fac un apel legat de referendum si manipularile care l-au transformat intr-o miscare antieuropeana

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 15:42
944 citiri
Zeci de intelectuali fac un apel legat de referendum si manipularile care l-au transformat intr-o miscare antieuropeana
Foto: Arhiva Grupul pentru Dialog Social

Mai multi intelectuali romani, printre care scriitorii Andrei Cornea si Vlad Zografi, politologul Vladimir Tismaneanu, istoricul religiilor Andrei Oisteanu si actorul Marius Manole, semneaza un apel public impotriva campaniei pro-referendum, care a devenit o miscare antieuropeana, care submineaza interesele nationale.

Sunt 39 de intelectuali semnatari - profesori, actori, cercetatori, scriitori. "Ceea ce parea la inceput o mobilizare homofoba s-a transformat in cea mai ampla manifestare antieuropeana de la mijlocul anilor '90 pana astazi", scriu semnatarii.

Ei cer si "numirea unei comisii parlamentare care sa investigheze manipularile care au transformat referendumul intr-o miscare de subminare a intereselor nationale ale statului roman".

Lista semnaturilor ramane deschisa.

Apelul integral privind campania urii - antieuropeana si contrara intereselor Romaniei

Actiunile care tintesc mobilizarea celor 6 milioane de oameni necesari pentru validarea referendumului numit "pentru familia traditionala" au atins in ultima perioada continuturi si proportii halucinante. Recursul la lege a ajuns inoperant, insusi Guvernul Romaniei dand tonul printr-o ordonanta de urgenta care incalca flagrant legislatia si intra in contradictie cu decizii ale Curtii Constitutionale relevante pentru derularea referendumului. Instantele de judecata sesizate se feresc chiar in aceste "ultime zile" sa isi asume rolul lor de garant al ordinii constitutionale. Opinia publica este asaltata de minciuni grosolane si declaratii alarmiste pe care le revarsa politicieni si oameni ai Bisericii in coniventa cu Coalitia pentru Familie.

Mai rau decat toate este stimularea instinctelor gregare si a fricii, impingerea populatiei spre eliberarea urii, construirea unei uriase mase de manevra menite sa opreasca drumul spre modernitate al Romaniei. Ceea ce parea la inceput o mobilizare homofoba s-a transformat in cea mai ampla manifestare antieuropeana de la mijlocul anilor '90 pana astazi. Daca in prezent contextul international nu ar fi radical diferit, instrumentalizarea urii ne-ar putea aduce aminte de campaniile fasciste ale anilor '30 ori ale celor comuniste din anii '40-'50, redescoperite pentru un timp in zorii postcomunismului. A devenit transparenta dispozitia politicienilor de a merge "pana la capat" in atentatul lor asupra democratiei, in scopul de a institui un tip de oligarhie autoritara cu accente teocratice, similar celui din Rusia.

Noi, semnatarii acestei Declaratii, ...citeste mai departe despre "Zeci de intelectuali fac un apel legat de referendum si manipularile care l-au transformat intr-o miscare antieuropeana" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum apel intelectuali subminare , #Stiri Administratie