Voiculescu: Mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul a tinut sub control cheltuielile pe medicamente

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 20:23
991 citiri
Voiculescu: Mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul a tinut sub control cheltuielile pe medicamente
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu avertizeaza ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut sub control cheltuielile pe medicamente, iar aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 milioane de euro pe trimestru.

El a precizat ca s-a intamplat ceea ce a prevazut - distribuitorii de medicamente au folosit criza imunoglubulinei pentru a obtine de la Ministerul Sanatatii ceea ce isi doresc, si anume exceptarea de la taxa clawback.

Intr-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, Vlad Voiculescu aminteste despre cazul femeii care a murit la Alba Iulia din cauza lipsei imunoglubulinei si despre reactia Guvernului, respectiv a Ministerului Sanatatii.

"Marti, premierul Tudose convoca sefii autoritatilor din sanatate si producatorii de imunoglobuline pentru a rezolva criza. Spuneam atunci (MARTI) ca distribuitorii vor folosi aceasta criza pentru a obtine ceea ce-si doreste orice companie pharma, si anume exceptarea de la taxa clawback. O zi mai tarziu (MIERCURI), se intampla exact ce am spus.

Atentionam atunci ca asta va deschide cutia pandorei! Iarasi, o zi mai tarziu (JOI), se intampla exact ce am spus. Reprezentantii pharma (cu totii!) erau la Ministerul Sanatatii cerand si obtinand nici mai mult decat mai putin decat revizuirea taxei clawback pentru toate medicamentele", sustine Vlad Voiculescu.

El spune ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut cheltuielile pe medicamente sub control si ca aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 de milioane de euro pe trimestru. Referindu-se la mijloacele de combatere a disparitiei medicamentelor de pe piata, fostul ministru al Sanatatii afirma ca legislatia implementata anul trecut prevedea masuri pentru pret diferentiat pentru medicamentele esentiale (inclusiv imunoglobuline), monitorizarea stocurilor, raportarea lipselorsi limitarea exporturilor paralele.

Vlad Voiculescu adauga ca acum politica medicamentului este facuta de catre reprezentantii incompetenti ai Guvernului, care prin masurile luate au creat dezastrul de acum, reprezentantii pharma, cu o miza legitima de a-si creste profiturile cu circa 360 de milioane de euro anual si fosti reprezentanti ai intereselor industriei (pana acum o luna), care iau acum decizii in numele statului - presedintele CNAS, Laurentiu Mihai, fost director al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat joi ca ministrul Florian Bodog s-a intalnit cu re ...citeste mai departe despre "Voiculescu: Mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul a tinut sub control cheltuielile pe medicamente" pe Ziare.com

#Vlad Voiculescu taxa clawback, #taxa clawback medicamente , #Stiri Administratie