Vlad Voiculescu: De ce pleaca medicii din tara? "Dupa 11 ani de invatat, 50 RON pe luna sau sa ajung sa platesc eu statul!?"

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 08:27
1039 citiri
Vlad Voiculescu: De ce pleaca medicii din tara? "Dupa 11 ani de invatat, 50 RON pe luna sau sa ajung sa platesc eu statul!?"
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu distribuie pe Facebook povestea unui medic specialist care nu a reusit sa se angajeze nicaieri, dupa 11 ani de scoala, iar pentru cele cateva ore predate la facultate ar urma sa primeasca doar 50 de lei pe luna, intrucat contributiile la stat se platesc la valoarea salariului minim pe economie.

"De ce pleaca medicii tineri din tara? De-aia... pentru ca se pare ca tara asta nu prea are nevoie de ei", este mesajul lui Vlad Voiculescu.

"Vom ramane cu lucanii atotputernici, toti cu aceleasi simptome, in stare de cercetare penala sau nu", mai scrie fostul ministru, dupa care distribuie mesajul postat de o tanara, medic specialist gastroenterolog.

"Doamne, dupa 11 ani de invatat, 50 RON pe luna sau sa ajung sa platesc eu statul?!"

"Am ajuns aici prin munca, multa munca. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orasul natal dand examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la Medicina dand examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licenta.

Am fost intre primii 50 de oameni la examenul de rezidentiat in 2007. Urmeaza 5 ani de rezidentiat, 2 copii si, in aprilie 2017, marele examen: specialitatea. Dupa examen, inscriere in Colegiul Medicilor: teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric....Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam. Inscriere la AJOFM, macar conributiile sa le am asigurate. Deci, 11 ani de studii superioare terminate cu...somaj", isi incepe Alina Buliarca mesajul.

Aceasta povesteste ca, in momentul in care credea ca nu se poate mai rau, a constatat ca nu se putea angaja nici in spital de stat, nici in clinici private. A decis sa urmeze doctoratul pentru a ramane conectata la lumea medicala.

"Taxa pe an, 5.000 RON. Hai ca nu-i chiar asa de mult, pentru educatie, merita. Am posibilitatea sa fiu cadru didactic asociat la Universitate - o sursa de venit. Mi se atribuie 5 ore pe saptamana, 38 RON ora. Si cand credeam ca nu se poate mai rau, mail de la Universitate: 'Anuntam cadrele didactice asociate, care efectueaza plata cu ora, sa depuna lunar declaratia pe proprie raspundere atasata, daca veniturile brute totale din luna declarata, pe care le realizeaza persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF si in alta parte), este mai mare decat salariul minim brut pe economie de 1.900 lei. Daca salariul brut la plata cu ora este mai mic decat salariul minim, iar persoana nu depune d ...citeste mai departe despre "Vlad Voiculescu: De ce pleaca medicii din tara? "Dupa 11 ani de invatat, 50 RON pe luna sau sa ajung sa platesc eu statul!?"" pe Ziare.com

#medic rezident spital somer , #Stiri Administratie