Viitura de pe raul Prut a ajuns in Romania. Cota de pericol, depasita cu doi metri

Joi, 25 Iunie 2020, ora 09:11
732 citiri
Viitura de pe raul Prut a ajuns in Romania. Cota de pericol, depasita cu doi metri
FOTO Hepta (Arhiva)

Viitura de pe Prut a ajuns joi in Romania, apa depsind cu 2 metri cota de pericol. Locuintele din lunca inundabila a raului sunt protejate cu saci si cu panouri mobile. Acumularea Stanca-Costesti a fost pregatita pentru a prelua unda de viitura. De asemenea, au fost emise avertizari hidrologice cod rosu pentru mai multe rauri din judetele Botosani si Iasi, iar cel pentru Raul Prut a fost prelungit.

"Viitura de pe raul Prut, formata pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul Romaniei. Varful maxim al viiturii se afla in acest moment la intrarea in tara. Astazi, la ora 8.00, la statia Oroftiana, se inregistreaza 1,78 cm (aproape 2 m) peste COTA DE PERICOL si va ramane circa doua ore, dupa care, va intra intr-o o usoara tendinta de scadere. Specialistii romani de la Apele Romane estimeaza ca unda de viitura va ajunge, prin propagare, la Radauti-Prut in urmatoarele 24 de ore", anunta Administratia Nationala "Apele Romane".

Din dispozitia conducerii Apele Romane, echipele de interventie asigura apararea localitatilor Oroftiana, Baranca si Radauti-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) si panouri mobile (500 metri liniari) a intrarilor in locuinte, cu scopul protejarii populatiei care traieste in lunca inundabila a raului Prut.

Specialistii de la Apele Romane au pregatit acumularea Stanca-Costesti pentru a prelua unda de viitura de pe raul Prut.

In cursul diminetii, hidrologii (INHGA) au emis doua avertizari hidrologice COD ROSU de fenomene imediate valabile pana joil a ora 12.00: pentru raurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente judetelor Botosani si Iasi; pentru raurile din bazinele hidrografice: Volovat, Baseu - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, judetul Botosani.

De asemenea, INHGA a prelungit avertizarea CODUL ROSU pana vineri, la ora 24:00, pentru raurile din bazinele hidrografice: Prut - sector amonte Ac. Stanca Costesti (judetul Botosani) ...citeste mai departe despre "Viitura de pe raul Prut a ajuns in Romania. Cota de pericol, depasita cu doi metri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Prut, #inundatii, #cod rosu , #Stiri Administratie