Motivele USL pentru solicitarea de revocare a Avocatului Poporului

Marti, 03 Iulie 2012, ora 12:54
1532 citiri
Motivele USL pentru solicitarea de revocare a Avocatului Poporului

USL reproseaza Avocatului Poporului, in cererea de revocare din functie, ca a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.

Prevederile legale invocate de USL sunt art. 58 alineatul 1 si art. 59 alineatul 1 din Constitutie referitoare la rolul Avocatului Poporului si la modul in care isi exercita atributiile si articolele 2 si 8 din legea de functionare a institutiei, care stabilesc ca este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice autoritate publica si ca juramantul depus de Avocatul Poporului cuprinde si indatorirea acestuia de "a-si indeplini cu buna credinta si impartialitate atributiile".

Prezentam integral argumentele USL in favoarea revocarii din functie a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu:

"Actualul Avocat al Poporului, domnul Gheorghe Iancu, numit in aceasta functie prin Hotararea Parlamentului nr. 16 din 27 septembrie 2011, a demonstrat, prin actiunile sale, ca utilizeaza prerogativele constitutionale si legale in scopuri politice, in vederea servirii intereselor fortei politice care l-a promovat in aceasta functie, respectiv ale Partidului Democrat Liberal; in acest sens amintim sesizarile inaintate, din oficiu, Curtii Constitutionale de catre Avocatul Poporului asupra actelor normative adoptate de actualul Guvern, investit dupa demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu, astfel:

- sesizarea de neconstitutionalitate a art. V, alin (1) teza I din OUG nr. 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice. Trebuie mentionat ca aceasta reglementare avea caracter financiar-bugetar, neaducand atingere, in nici un fel, drepturilor si libertatilor cetatenesti, demersul Avocatului Popoeului avand ca unic scop contracararea unei masuri de redresare a bugetului de stat si mentinerea efectelor unei masuri politice discriminatorii si partizane.

- sesizarea de neconstitutionalitate a OU 27/2012 referitoare la organizarea Institutului Cultural Roman. Masurile prevazute de aceasta Ordonanta sunt unele cu caracter organizatoric si care nu afecteaza in nici un fel drepturile si libertatile cetatenesti.

De asemenea, pe parcursul exercitarii mandatului de Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme cu caracter politic, fara ca acesta sa fi fost sesizat, in cadrul competentelor sale constitutionale.

Pe perioada exercitarii mandatului, dl Gheorghe Iancu s-a adresat in repetate randuri, in afara competentelor sale, diverselor autoritati publice, solicitand acestora impunerea unor masuri cu privire la modul de solutionare a unor chestiuni administrative concrete. In acest sens amintim: sesizarile adresate, din oficiu, de catre Avocatul Poporului Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Sanatatii Publice, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala cu privire la aplicarea taxei clawback.

Avand in vedere motivele anterior expuse, din care rezulta explicit ca dl Gheorghe Iancu a incalcat in mod repetat prevederile Constitutionale si pe cele ale Legii 35/1997, precum si faptul ca prevederile legale care definesc institutia Avocatul Poporului ii plaseaza mandatul sub spectrul obiectivitatii, impartialitatii si in afara oricarei ingerinte politice, consideram ca se impune, de urgenta, masura revocarii sale din functia de Avocat al Poporului".

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a comentat, pentru Mediafax, intentia USL de a-l revoca din functie afirmand despre aceasta ca este "un atac pe la spate", surprinzator si de neinteles in conditiile in care el considera ca nu a incalcat "Constitutia si legile".

"Asta imi spune cum este caracterul unui om care una iti spune in fata si apoi te ataca pe la spate. Tot ce invoca USL nu are niciun temei. Nu am incalcat Constitutia si legile tarii, ci mi-am facut datoria, mi-am exercitat dreptul constitutional. Oricum, indiferent care va fi decizia finala, ma voi supune", a spus Iancu.

Sedinta Parlamentului pentru revocarea din functie a lui Gheorghe Iancu ar urma sa aiba loc de la ora 14.00.

Valer Dorneanu va fi propunerea USL pentru a ocupa ca interimar functia de Avocat al Poporului, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Valer Dorneanu este in prezent adjunct al Avocatului Poporului, este fiind avizat favorabil in aceasta functie de Comisiile juridice ale Parlamentului, in 3 aprilie.

De asemenea, Valer Dorneanu a fost propus pentru functia de Avocat al Poporului de catre USL, in iunie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#motive revocare Avocatul Poporului, #USL revocare Avocatul Poporului, #revocare Gheorghe Iancu , #Stiri Administratie