UPDATE Adrian Bordea este noul presedinte al CSM. Gheorghe Muscalu, ales vicepresedinte

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:57
2020 citiri
UPDATE Adrian Bordea este noul presedinte al CSM. Gheorghe Muscalu, ales vicepresedinte

Judecatorul Adrian Bordea a fost ales, luni, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi. De asemenea, procurorul Gheorghe Muscalu a fost ales vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce a obtinut voturi zece "pentru", in defavoarea contracandidatului Bogdan Gabor.

Bordea, singurul candidat la functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a primit 14 voturi "pentru" si trei "impotriva", fiind inregistrata si o abtinere.

Noua conducere are sanse sa linisteasca apele in cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii, marcat in 2013 de mai multe scandaluri, considera analistul politic Cristian Pirvulescu. Tensiunile au pornit din cauza unei alegeri controversate la conducerea institutiei, in persoana unui procuror, in loc de un judecator, asa cum este traditia.

"Pentru moment, putem spera la o presedintie mult mai linitita decat cea a doamnei Oana Schmidt Haineala care a fost foarte contestata si controversata si cred ca asta va fi tendinta pentru anul in curs, care este un an electoral. Ne asteptam la o tranzitie in 2015, dupa inchieierea presedentiei lui Traian Basescu, ca institutiile juridice sa urmeaze institutiile politice, cu o diferenta de un mandat. Ne putem astepta la o schimbare in 2015 -2016 mai degraba de echilibru", a declarat pentru Business24 analistul politic Cristian Pirvulescu.

Pirvulescu remarca si diferentele de pe lista candidatilor: doi candidati la procurori si unul singur la judecatori.

"In principiu, ar putea indica existenta unei mici dispute si diferente de viziune la procurori fata de judecatori. La judecatori s-ar parea ca exista consens, la procurori nu. Mi-e greu sa stabilesc cat de importanta este controversa acestei chestiuni, daca este mai degraba personala sau daca este o chestiune de principiu", adaugat analistul.

Pe ordinea de zi a sedintei plenului Consiliului Superior al Magistraturii de luni se afla, cu prioritate, alegerea noii conduceri. Judecatorul Adrian Bordea si procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, membrii alesi ai CSM, si-au depus oficial candidatura pentru functia de presedinte si respectiv, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul de management al lui Adrian Bordea, actualul vicepresedinte al CSM, precum si proiectele privind principalele obiective ce vor fi urmarite in calitate de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii de catre cei doi candidati au fost publicate, luni dimineata, pe site-ul CSM.

Obiectivul principal al actualului vicepresedinte CSM, Adrian Bordea, il constituie imbunatatirea calitatii actului de justitie si responsabilizare a sistemului judiciar.

"Strategia de actiune are ca obiectiv si crearea conditiilor pentru asigurarea independentei magistratilor si infaptuirea actului de justitie in conditii optime, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, asigurarea transparentei si calitatii actului de justitie, responsabilizarea factorilor direct implicati, dar tinand cont si de solutionarea intr-un termen rezonabil a litigiului" se arata in proiect.

Una dintre prioritatile lui Adrian Bordea o constituie cresterea transparentei activitatii si obiectivitatii in luarea hotararilor plenului si sectiilor, prin reluarea transmisiunilor video ale sedintelor de plen, prin motivarea corespunzatoare a solutiilor adoptate si publicarea lor in termen scurt.

Principalele obiective ale celor doi procurori

Proiectul managerial in vederea exercitarii functiei de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii al procurorului Bogdan Gabor porneste de la premisa ca presedintele si vicepresedintele au obligatia de a asigura conditiile organizatorice pentru ca obiectivele generale mentionate sa poata fi indeplinite de catre intregul consiliu.

"Pe de alta parte, intrarea in vigoare a noilor coduri, tendintele celorlalte puteri ale statului de a avea unele imixtiuni in justitie, reclama ca activitatea Consiliului Superior al Magistraturii in indeplinirea rolului sau constitutional sa fie cat mai credibila" se arata in proiect.

Printre obiectivele pe care Bogdan Gabor si le propune se numara implicarea activa a CSM in toate activitatile de implementare a noilor coduri, un dialog institutional corect si coerent cu celelalte puteri ale statului, comunicarea cu organismele europene si cu organismele judiciare din statele Uniunii Europene.

Avand o experienta de peste 24 de ani, proiectul Procurorului Gheorghe Muscalu, are in prim plan mai multe obiective, axate in principal pe axate pe intarirea si consolidarea locului si rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca organ colectiv de decizie administrativa, garant al independentei justitiei, astfel cum prevede Constitutia Romaniei.

Printre obiectivele programului sau se numara cresterea eficientei actului de justitie si consolidarea pozitiei, a locului si rolului autoritatii judecatoresti in cadrul puterilor statului precum si problemele complexe ce deriva din activitatea Inspectiei Judiciare ori cele care vizeaza pregatirea prin intermediul Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri si cresterea transparentei in activitatea Consiliului Superior al Magistraturii si abordarea unui mod pragmatic de comunicare publica.

Basescu: Este o lacuna a legii faptul ca se schimba sefii CSM in fiecare an

Presedintele Traian Basescu a apreciat, luni, ca este "o lacuna a legii" faptul ca in fiecare an trebuie facute alegeri pentru sefia CSM, el spunand totodata ca nu este ingrijorat ca alegerile de astazi de la CSM vor schimba trendul in justitie.

Intrebat daca crede ca se schimba trendul reformist din CSM, Basescu a spus ca "legea este de asa natura", obligand la schimbarea sefilor in fiecare an.

"Acolo e legea de asa natura, ii obliga la schimbarea sefilor in fiecare an. Cred ca este o lacuna a legii. E clar ca nu toti oamenii sunt de acelasi calibru in CSM sau cu acelasi nivel de credibilitate la opinia publica. Nu as spune ca sunt ingrijiorat ca alegerile de azi vor schimba un trend in justitie, ca oamenii cheie in justitie sunt presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti, ai DNA, DIICOT. Aici sunt cheile in justitie, CSM e cel care administreaza justitia, avand ca principale atributii si partea de inspectie si partea de aparare a prestigiului magistratilor", a afirmat presedintele la B1 TV.

El a mai spus ca nu pleaca de la premisa ca CSM "ar fi structura care s-ar pune la dispozitia politicului pentru a bloca".

#conducere CSM, #Plen CSM, #membri CSM , #Stiri Administratie