Un senator PNL care a analizat arhiva SIPA spune ca au fost nereguli. SRI n-are acces la dosare, doar ministrul Justitiei

Luni, 15 Mai 2017, ora 22:45
1128 citiri
Un senator PNL care a analizat arhiva SIPA spune ca au fost nereguli. SRI n-are acces la dosare, doar ministrul Justitiei
Foto: Arhiva Pixabay

Senatorul PNL Iuliana Scantei, care a facut parte din comisia infiintata de Tudor Chiuariu in 2008 pentru a verifica arhivele SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie - n.red.), a declarat luni ca in urma analizei au fost constatate nereguli, transmise apoi CSAT.

Senatorul a povestit cum erau organizate sesiunile de lucru ale comisiei. Niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur in zona dosarelor clasificate.

"Comisia a fost desemnata prin ordin de ministru si doar membrii comisiei, impreuna, participau in sesiunile saptamanale pe care le-am stabilit conform calendarului, cu atributii specifice.

Nu intra nimeni singur, iar codurile de acces, sub forma de chei sau cartele de acces, erau distribuite intre mai multi membri ai comisiei, astfel incat sa nu existe suspiciunea ca ar merge cineva in mod individual", a declarat Iuliana Scantei.

Intrebata daca dupa aceleasi reguli functionau si la comisia infiintata in timpul mandatului Monicai Macovei, Iuliana Scantei a raspuns: "Nu."

Senatorul a tinut insa sa sublinieze ca, de fapt, scopul comisiei din care a facut parte nu a fost de a verifica activitatea unei alte comisii.

"Nu am verificat activitatea altei comisii, ci am preluat comisia precedenta si in cadrul acestor atributii de finalizare a raportului si demersul pentru predarea arhivei, ca sa nu mai existe un subiect permanent de discutie in media si posibile semne de intrebare. Daca au constatat nereguli, le-am consemnat in raport.

(...) Noi am facut o confruntare a opisului de documente lasat de comisia anterioara, cu situatia de fapt, existenta in depozitului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pentru a vedea ca intre perioada in care s-a inventariat si in care noi am preluat nu au disparut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fusesera ele deja inventariate. Raportul a continut o detaliere a activitatii comisiei pe durata mandatului, constatarile noastre, inclusiv cu privire la nereguli, si propuneri", a mai spus Scantei.

Intrebata daca raportul intocmit de comisie continea si unele recomandari pentru ministrul Justitiei, aceasta a replicat ca "trebuia sa ia anumite masuri".

"Au fost mai multe. Inclusiv sa sesizeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. (...) Nu pentru nereguli, ci pentru a partaja decizia cu privire la distributia si preluarea in custodie a acestei arhive pentru ca arhiva nu are ca si continut doar o problematica a mediului penitenciar ...citeste mai departe despre "Un senator PNL care a analizat arhiva SIPA spune ca au fost nereguli. SRI n-are acces la dosare, doar ministrul Justitiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SRI arhiva dosare SIPA, #Andronic arhiva SIPA, #nereguli arhiva SIPA, #ministrul Justitiei arhiva SIPA , #Stiri Administratie