Un milion de euro pentru sectiile de terapie intensiva neonatala si maternitati

Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 09:01
1059 citiri
Un milion de euro pentru sectiile de terapie intensiva neonatala si maternitati

Sectiile de terapie intensiva neonatala, unde sunt tratati nou-nascutii prematur si cei cu patologii severe, sunt subdimensionate: dintre cele 600 de locuri necesare in terapia intensiva neonatala, sunt asigurate doar aproximativ 300, ceea ce inseamna ca 50% dintre copiii care au nevoie de asistenta medicala specializata nu au acces la aceasta.

Organizatia Salvati Copiii Romania anunta demararea unui amplu proiect de dotare a sectiilor pentru nou-nascuti, cu o investitie totala de aproximativ un milion de euro, in 2020.

Astfel, parte a programului de combatere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii Romania va achizitiona, pe parcursul anului 2020, aparatura medicala de ultima generatie pentru 45 de maternitati si sectii de terapie intensiva neonatala. In perioada 2012-2019, organizatia a reusit sa doteze 96 de maternitati din toate judetele tarii, cu 630 de echipamente medicale, in valoare totala de cinci milioane de euro.

Una dintre sursele esentiale de finantare a efortului pentru salvarea vietilor nou-nascutilor prematur a fost mecanismul de redirectionare a unei cote din impozitul pe venit, bani care, neutilizati in scop social, raman statului.

Astfel, toti cei care vor sa contribuie la construirea unui sistem medical pregatit sa salveze vietile copiilor nascuti inainte de termen pot alege sa redirectioneze 3,5% din impozitul pe venit catre Salvati Copiii Romania.

Incepand din acest an, persoanele fizice care aleg sa completeze formularul 230 pot opta pentru redirectionarea pe o perioada de doi ani consecutivi catre programul de dotare a maternitatilor.

In total, in Romania sunt 204 unitati spitalicesti, sectii si compartimente de obstetrica ginecologie si neonatologie (Ordinul nr. 2191/2007 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.881/2006 privind ierarhizarea unitatilor spitalicesti, a sectiilor si compartimentelor de obstetrica-ginecologie si neonatologie), dintre care 20 sunt unitati medicale de nivel III, care trateaza cazurile cu patologii complexe si care deservesc arii geografice intinse.

Analiza factorilor favorizanti realizata de Institutul National de Sanatate Publica arata ca o parte dintre decesele inregistrate la copii sub un an ar fi putut fi evitate printr-o mai buna monitorizare antenatala, care ar fi permis atat interventii in sarcina, cat si directionarea sarcinilor cu complexitate mare catre unitati echipate corespunzator.

"Acum opt ani, cand am demarat programul de re ...citeste mai departe despre "Un milion de euro pentru sectiile de terapie intensiva neonatala si maternitati" pe Ziare.com

#maternitati Salvati Copiii prematuri , #Stiri Administratie