Tudose: Romania va da in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 12:24
1473 citiri
Tudose: Romania va da in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot
Foto: Digi 24

Premierul Mihai Tudose si ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, au anuntat, miercuri, ca Romania va cumpara rachete Patriot de la SUA, prima transa de bani urmand sa fie platita in luna noiembrie a acestui an.

"Avem o aprobare de la Departamentul de Stat, e nevoie de aprobarea Congresului SUA, e nevoie ca echipele tehnice sa detalieze exact ce se cumpara. Va fi un acord Guvern la Guvern, vom promova o lege speciala in Parlament pentru achizitia acestui sistem si apreciem, daca lucrurile merg bine, la sfarsul lunii octombrie sa avem un rezultat final. (...) Estimam ca in luna noiembrie sa facem o plata in contul de achizitii", a declarat Tutuianu.

Patriot este un sistem de aparare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit in cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice si de croaziera.

Primul anunt referitor la achizitia acestor rachete a fost facut in aprilie, insa apoi au urmat mai multe declaratii contradictorii. Mai exact, seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, a anuntat in aprilie ca Romania are in plan achizitionarea de rachete Patriot.

Dupa aceasta declaratie, insa, premierul de atunci Sorin Grindeanu si presedintele PSD Liviu Dragnea s-au aratat deranjati de faptul ca nu ministrul Apararii a dat vestea, ci seful SMG.

Apoi a venit si declaratia ministrul Apararii de atunci, Gabriel Les, care a spus la televiziunea nationala ca Patriot este una dintre solutiile pe care autoritatile romane la au in vedere, neexistand o decizie finala in acest sens.

Romania a lansat totusi o solicitare principiala catre partea americana si, ulterior, la inceputul lunii iulie, Departamentul de Stat american a anuntat ca a aprobat posibila vanzare catre tara noastra a unor sisteme militare Patriot de aparare aeriana.

Presa occidentala, despre achizitia de catre Romania de sisteme Patriot: Rusia se va infuria probabil

Va avea Romania rachete Patriot? Iohannis, mesaj pentru Guvernul Tudose de la Kogalniceanu (Galerie foto) ...citeste mai departe despre "Tudose: Romania va da in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tudose Romania rachete Patriot , #Stiri Administratie