Tudor Chirila: N-am murit inca si nu accept sa fiu dat afara din tara mea! Nu e sfarsitul razboiului Interviu

Vineri, 10 Martie 2017, ora 07:30
1032 citiri
Tudor Chirila: N-am murit inca si nu accept sa fiu dat afara din tara mea! Nu e sfarsitul razboiului Interviu
Foto: Arhiva personala Tudor Chirila

Guvernul Grindeanu tine vie vigilenta oamenilor, stimuleaza spiritul civic al romanilor. Daca se schimba guvernul, vigilenta aceasta ar putea fi pacalita. Oamenii stiu ca trebuie sa fie atenti cu Guvernul Grindeanu, sa citeasca, sa se informeze. E felul in care trebuie sa traim, afirma actorul si muzicianul Tudor Chirila.

"Ceea ce lumea incepe sa inteleaga este ca democratia e un job 24/7. Nu e suficient sa-ti dai votul si gata", spune Tudor Chirila intr-un interviu acordat Ziare.com, atragand insa atentia asupra necesitatii unei schimbari profunde de mentalitate:

"Pentru ca noi nu stim sa lucram in echipa, traim in continuare cu iluzia conducatorului unic salvator, in jurul caruia se grupeaza niste baieti pe care ii tine in mana. Noi asteptam de la conducatorul Romaniei sa fie Messi. OK! Dar cine il serveste ca sa inscrie si sa apara infrastructura, reforma in educatie si sanatate?"

Dupa o mare pasivitate, societatea a explodat cu o intensitate fara precedent. Cum se explica trecerea dintr-o extrema in cealalta?

Suntem prea aproape de moment pentru a ne detasa si a face o analiza. Putin exercitiu civic exista, daca ma gandesc la Rosia Montana, de exemplu. Surpriza a fost reactia prompta din noaptea adoptarii OUG 13, cand Piata Victoriei s-a umplut repede, dupa care in fiecare zi se doborau recorduri de participare. Surprinzator a fost si ce s-a intamplat in orasele mici.

Dupa tragedia din clubul Colectiv, nu stiu daca s-au depasit 35.000 de oameni in strada, acum am ajuns la sute de mii. Zicea cineva ca nu mai suntem invidiosi pe polonezi.

Declansatorul a fost sfidarea. Exista un cazan sub presiune vis a vis de asteptarile oamenilor de la guvernanti. Cred ca oamenii au ajuns la un nivel de saturatie fata de conducerea fara niciun respect pentru statul corect, o formula pe care o prefer celei de stat de drept.

Iesirea aceasta, fara emotii strivitoare, fara suferinta ca dupa Colectiv, fara mize materiale imediate, arata o maturizare a societatii?

A fost evidenta discrepanta intre aparatul de stat deprofesionalizat si cei care isi iau viata pe cont propriu, platesc taxe, un fel de clasa de mijloc pe care nu o putem eticheta ideologic, adica majoritatea protestatarilor.

E foarte important ca oamenii au inceput sa citeasca, sa studieze legi, sa se intereseze la juristi, ca sa inteleaga ce se intampla. Foarte multa lume in strada e foarte informata. Oamenii au facut slalom printre manipularile jalnice venite dintr-o parte a mediei ...citeste mai departe despre "Tudor Chirila: N-am murit inca si nu accept sa fiu dat afara din tara mea! Nu e sfarsitul razboiului Interviu" pe Ziare.com

#Tudor Chirila proteste ordonanta coruptie , #Stiri Administratie