Trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea? Mai multe state vor sa renunte la acest obicei

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 12:47
959 citiri
Trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea? Mai multe state vor sa renunte la acest obicei
Foto: pixabay.com (Arhiva)

In aceasta noapte, Romania a trecut la ora de iarna, in acord cu majoritatea statelor din UE. La nivel european exista, insa, o ampla dezbatere pe tema renuntarii la schimbarea orei pe timpul verii, din cauza efectelor negative produse asupra organismului uman.

Cei mai avansati sunt polonezii, relateaza Digi24. In comisiile de specialitate din Parlamentul polonez a fost votat in unanimitate un proiect de lege care prevede renuntarea la ora de vara.

Exemplul lor a fost urmat si in Finlanda, unde peste 70.000 de finlandezi au semnat o petitie prin care cer autoritatilor centrale sa renunte la modificarea orei pe timpul verii. Petitia a fost aprobata de comisia parlamentara de transport si inaintata Guvernului.

Medicii spun ca trecerea la ora de vara si apoi revenirea la ora de iarna afecteaza organismul uman, care are un bioritm. Printre efectele negative produse de adaptare la noul orar se numara oboseala, irascibilitatea, scaderea imunitatii, insomnia sau chiar agravarea simptomelor unor boli. Chiar si performanta la locul de munca scade pe termen scurt, spun specialistii.

Europenii, dar si americanii, schimba ora de doua ori pe an, pentru folosirea optima a luminii solare in timpul activitatilor si reducerea consumului de energie electrica. Trecerea la ora de vara s-a facut la mijlocul secolului trecut. In Romania s-a intamplat in 1932, dar ideea a fost abandonata in 1941 si reluata in 1979. Dupa 1997, Romania s-a aliniat standardelor UE, dand ceasul cu o ora inainte in ultima duminica din martie si cu o ora inapoi in ultima duminica din octombrie.

Dezbateri privind renuntarea la ora de vara au avut loc si in Franta, relateaza TVR, dupa ce politistii au avertizat ca s-a constatat cresterea numarului de furturi si spargeri din locuinte dupa lasarea intunericului.

Rusia a decis in 2011 sa renunte la acest obicei, dupa ce presedintele de atunci, Dmitri Medvedev, a constatat, printre altele, ca vacile nu mai dadeau randament la lapte, pentru ca mulgatoarea automata intra in functiune la o ora diferita.

Renuntarea la ora de vara ar produce insa, la nivel european, probleme cu armonizarea transportului intre statele membre. Pentru a se lua o decizie ar fi nevoie fie de un milion de semnaturi de la cetateni, fie de o rezolutie a Parlamentului European, ambele solutii fiind insa dificil de pus in practica. ...citeste mai departe despre "Trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea? Mai multe state vor sa renunte la acest obicei" pe Ziare.com

#Finlanda renunta ora vara, #trecere ora iarna , #Stiri Administratie