Traseul stabilit al Autostrăzii ”Unirii” A8 stârnște nemulțumirea proprietarilor de case din zona metropolitană a Iașiului

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 17:42
4478 citiri
Traseul stabilit al Autostrăzii ”Unirii” A8 stârnște nemulțumirea proprietarilor de case din zona metropolitană a Iașiului
Varianta făcută publică săptămâna aceasta trece prin zone de case FOTO Ziarul de Iași

Primarii mai multor comune din apropierea Iașiului, precum Rediu, Leţcani şi Golăieşti cer explicații atat proiectantului autostrăzii A8, cât si autorităților locale si naționale, privind traseul viitoarei autostrăzi.

Nemulţumirile lor se leagă de faptul că, faţă de variantele anterioare, cea făcută publică săptămâna aceasta trece prin zone de case.

Principala problemă vizează trecerea autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ prin zone rezidenţiale.

Dezbaterea pe traseu are loc în această perioadă, în condiţiile în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încă nu şi-a dat avizul. Consitrans a analizat cinci variante de traseu şi, în final, a propus o rută de 92 km cu opt noduri rutiere.

Care va fi traseul final al Autostrăzii Unirii A8, porţiunea Iaşi – Tg Neamţ FOTO

Primarul Costel Manoliu (Golăieşti) a declarat că nu ştia de varianta de traseu propusă în final de proiectant. „La ultima întâlnire, s-a stabilit un traseu pe izlaz, între Cilibiu şi Cotu lui Ivan, tocmai că erau afectate case din Cilibiu. Trebuie să analizez, să văd exact traseul, voi cere clarificări.

Traseul la nord de Cilibiu, pe izlaz, ştiu că implică şi costuri mai mici”, a declarat Costel Manoliu pentru Ziarul de Iași.

În Rediu, traseul autostrăzii trece prin zona rezidenţială aflată la Sud de Pădurea Mârzeşti. Primarul Ciprian Grosu a avut o reacţie pe Facebook. „Voi convoca zilele următoare Consiliul Local şi, împreună, vom solicita informaţii suplimentare de la Consiliul Judeţean şi CNAIR cu privire la propunerea lansată în spaţiul public şi, totodată, vom transmite un punct de vedere cu privire la impactul social al variantei promovate, factor care ar trebui să fie deciziv în a schimba abordarea asupra variantei finale a traseului autostrăzii care, să sperăm, va străbate comuna noastră”, a spus primarul din Rediu.

În Leţcani, zona rezidenţială afectată este Bogonos, în apropiere de parcul industrial care este amenajat de către Consiliul Judeţean.

„Nu ştiam că trece prin zona de case de la Bogonos, era alt traseu iniţial. Vom analiza şi vom cere clarificări”, a spus Stelian Turcu, primarul din Leţcani.

Interpelat pe această temă, în contextul unor nemulţumiri exprimate şi de către cetăţeni afectaţi din zonele enumerate, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că va fi convocată o întâlnire pe temă la sediul instituţiei.

Consitrans a analizat cinci variante de traseu pentru tronsonul Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ şi, în final, a propus o rută ce nu afectează arii protejate, dar implică traversarea unor localităţi. CNAIR nu a avizat încă un astfel de traseu, fiind solicitat şi un punct de vedere de la Jaspers, consultantul Comisiei Europene.

Autostrada Unirii, tot mai aproape de realitate. A8 va avea 304 kilometri: ”Azi am solicitat emiterea ordinului de începere”
Autostrada Unirii, tot mai aproape de realitate. A8 va avea 304 kilometri: ”Azi am solicitat emiterea ordinului de începere”
Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, anunţă, vineri, că A8 – Autostrada Moldovei - se apropie de începerea...
#nemultumire, #traseu, #Autostrada Unirii, #autostrada Moldova , #Stiri Administratie