Transportatorii romani vor protesta joi, la Bruxelles: Vestul Europei vrea sa ne bage in faliment!

Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 11:49
1334 citiri
Transportatorii romani vor protesta joi, la Bruxelles: Vestul Europei vrea sa ne bage in faliment!
Foto: Arhiva Facebook/UNTRR

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) ii invita pe intreprinzatorii din bransa sa participe joi la un protest care urmeaza sa se desfasoare la Bruxelles. Scopul actiunii este acela de a impiedica Parlamentul European sa adopte o serie de masuri care - potrivit UNTRR - le-ar oferi avantaje necinstite transportatorilor din Occident in fata celor romani.

La protestul care se va desfasura intre orele 8:00 si 13:00 in Piata Luxembourg din Bruxelles pot participa, potrivit UNTRR, 11 autocamioane si circa 600 de persoane.

Nemultumirile transportatorilor tin de faptul ca - la propunerea Aliantei Rutiere a Statelor din Vestul UE - Parlamentul European se pregateste sa adopte o serie de masuri (din Pachetul Mobilitate 1) care ar avantaja intreprinzatorii din statele dezvoltate, riscand sa-i scoata din afaceri pe cei din estul Europei.

Potrivit UNTRR, PE se pregateste sa adopte masuri "in beneficiul transportatorilor din statele vest europene si in detrimentul si cu pretul falimentarii transportatorilor romani".

De fapt, prin revizuirea unor directive si regulamente europene, PE vrea sa le dea tuturor soferilor o serie de avantaje. Spre exemplu, PE ar vrea ca soferii sa fie platiti in regim de detasare (la nivelul minim din alte state in care lucreaza) in mai multe situatii decat in prezent.

In plus, modificarile legislative le-ar impune soferilor sa nu isi mai petreaca timpul de odihna saptamanal in cabina tirului - unde nu au conditii de relaxare - ci sa se cazeze in locuri special amenajate.

Nu in ultimul rand, soferii ar putea fi obligati sa revina in tara la fiecare 3-4 saptamani, pentru a avea o viata sociala normala, nu una solitara, care risca sa-i imbolnaveasca.

Secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, a declarat anterior pentru Ziare.com ca aceste masuri - desi in aparenta luate in interesul angajatilor - sunt, de fapt, dezavantajoase pentru soferii din estul Europei.

"Se vorbeste, spre exemplu, despre faptul ca soferul nu trebuie sa isi mai petreaca anumite perioade de repaos in cabina. Intrebarea noastra este: exista parcari in care soferul sa poata lasa tirul, in siguranta, ca sa se poata odihni in alta parte decat in cabina? Si daca exista, sunt aproape de locurile de cazare?

Nu in ultimul rand, sa ne intrebam: cine va plati? Soferul se duce in cursa sa castige un ban si va vrea sa stea in cabina. Va fi dispus sa cheltuiasca din buzunar sau va plati angajatorul?

In plus, revenirea soferului acasa ...citeste mai departe despre "Transportatorii romani vor protesta joi, la Bruxelles: Vestul Europei vrea sa ne bage in faliment!" pe Ziare.com

#protest UNTRR Bruxelles, #protest transportatori detasare cabotaj, #PE lege soferi tir cabina proteste , #Stiri Administratie