Transportatorii cer Guvernului sa le dea inapoi o parte din acciza la carburanti. Statul ar castiga dintr-o astfel de masura

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 21:08
1054 citiri
Transportatorii cer Guvernului sa le dea inapoi o parte din acciza la carburanti. Statul ar castiga dintr-o astfel de masura
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) cere din nou Guvernului rambursarea unei cote din acciza la carburanti, amenintand cu ample manifestatii de protest daca aceasta solicitare nu va fi rezolvata.

"Federatia Operatorilor Romani de Transport a transmis astazi (marti - n.red.), Guvernului Romaniei o solicitare privind constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui act normativ in vederea rambursarii unei cote din acciza incasata din carburanti catre transporturile comerciale.

FORT considera ca numai o astfel de masura poate redresa incasarile la bugetul de stat, mentinand totodata competitivitatea sectorului de transporturi romanesti, sector aflat pe locul 6 in topul contributorilor, in raport cu ceilalti transportatori europeni.

In cazul in care si aceasta solicitare va fi tratata cu aceeasi lipsa de interes, ne vom afla in situatia in care, la solicitarea transportatorilor, sa organizam ample manifestatii de protest", spun transportatorii intr-un comunicat de presa.

Astfel, potrivit scrisorii transmise Guvernului, FORT precizeaza ca transportatorii rutieri din Romania sunt din nou pusi intr-o situatie dificila odata cu adoptarea modificarilor privind acciza la carburant, in principal din cauza faptului ca nu pot transfera in tarifele prestate influenta in costul operational.

"Ne vom afla astfel in aceeasi situatie din perioada 2015-2017, respectiv cea in care transporturile rutiere internationale isi vor reloca alimentarile in afara Romaniei (unde recupereaza si TVA si parte din acciza), piata de consum 'captiva' urmand sa diminueze investitii in flota, resursa umana si dezvoltare", se arata in solicitarea adresata premierului Romaniei.

In continuare, transportatorii cer aprobarea constituirii unui grup de lucru format din specialisti ai ministerului de Finante si reprezentanti ai patronatelor din transporturi, care sa elaboreze un proiect de act normativ pentru rambursarea unei cote din acciza pe motorina catre companiile de transport marfuri si pasageri ce alimenteaza pe teritoriul Romaniei, dupa modelul practicat in Belgia, Franta, Ungaria, Slovenia si Spania.

Prin adoptarea unei astfel de masuri, bugetul de stat urmeaza sa beneficieze de incasari mai mari, transportatorii romani vor continua sa fie competitivi si sa alimenteze pe teritoriul tarii noastre, concurenta loiala urmeaza sa creasca, iar evaziunea fiscala si comertul ilicit cu motorina sa scada, argumenteaza transportatorii.

"Statul poate avea totod ...citeste mai departe despre "Transportatorii cer Guvernului sa le dea inapoi o parte din acciza la carburanti. Statul ar castiga dintr-o astfel de masura" pe Ziare.com

#protest transportatori acciza carburanti, #FORT scrisoare Guvern acciza carburanti , #Stiri Administratie