Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transparency International, somata din Occident sa-i retraga sprijinul lui Alistar

Transparency International, somata din Occident sa-i retraga sprijinul lui Alistar
Numerosi reprezentanti ai societatii civile din Romania au cerut Transparency International sa-i retraga public sprijinul lui Victor Alistar, reprezentant al organizatiei internationale in Romania, dupa ce acesta a votat in plenul CSM in favoarea modificarilor pe care Tudorel Toader vrea sa le aduca Legilor Justitiei.

"Va scriem pentru a reclama pozitia reprezentatului Transparency International in Romania legat de recentele incercari ale majoritatii parlamentare de a modifica Legile Justitiei de o maniera care ar duce la politizarea justitiei prin concentrarea puterii la nivelul ministrului de resort si la marginalizarea rolului actual al presedintelui tarii prin excluderea sa din numirea procurorilor sefi din Ministerul Public (DNA si Parchetul General).

Sunt luni de zile de cand societatea civila protesteaza zilnic atat in Romania cat si in diaspora impotriva celui mai dur atac la adresa independentei justitiei din ultimii 27 de ani. (...)

Ca semnal pozitiv pentru rezolvarea acestei situatii care ar afecta decisiv sistemul de justitie din Romania, in data de 28 septembrie 2017, Consiliul General al Magistraturii a dat aviz NEGATIV pentru propunerile de schimbare a Legilor Justitiei inaintate de ministrul de resort, Tudorel Toader.

In mod surprinzator, reprezentantul societatii civile in plenul CSM, Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, a votat POZITIV plasandu-se in opozitie cu punctele de vedere ale specialistilor si societatii civile", se arata in apelul semnat de 15 organizatii.

In concluzie, ei cer retragerea sprijinului pentru Alistar, pentru ca actiunile sale nu respecta valori ca integritate, dreptate si democratie.

"Prin votul exprimat in plenul CSM, pozitionarea domnului Victor Alistar este impotriva obiectivelor declarate ale Transparency International Romania de a-si desfasura activitatile pe baza valorilor integritatii, dreptatii si democratiei, cu respectarea nepartizanatului din punct de vedere politic.

In concluzie, consideram ca prin acest demers domnul Victor Alistar NU respecta principiile Transparency International si propunem retragerea sprijinului pe care organizatia pe care o conduceti i-l acorda la nivel institutional", conchid reprezentantii societatii civile.

Amintim ca CSM a decis, in urma cu o saptamana, sa dea aviz negativ modificarilor pe care Toader vrea sa le faca in Justitie. In ciuda votului din Consiliu si a pozitiilor dure exprimate atat de mii de magistrati, ...citeste mai departe despre "Transparency International, somata din Occident sa-i retraga sprijinul lui Alistar" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 822 ori