Tinerii care stiu numai Crezul vor lupta cu coruptia? Dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 07:00
1119 citiri
Tinerii care stiu numai Crezul vor lupta cu coruptia? Dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii
Foto: Facebook/Gelu Duminica

Cresterea salariilor bugetarilor nu va diminua coruptia pentru ca "la noi mica spaga nu vine neaparat din constientizarea faptului ca medicul sau politistul are salariul mic, ci pentru ca vrem sa fim tratati mai bine, ne da o senzatie de smecheri, pentru ca sarim randul si este o chestiune de apartenenta de grup. Marea problema in Romania nu e neaparat nivelul salarial, ci modelul cultural", afirma sociologul Gelu Duminica.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gelu Duminica a atacat fariseismul din societatea romaneasca: "criticam coruptia, dar daca ne opreste Politia pe strada pentru ca am incalcat legea suntem dispusi sa dam spaga, pentru ca merge, pentru ca suntem smecheri. Daca suntem farisei, nu vom schimba nimic. Schimbarea incepe cu tine. Vrei sa fii in alta situatie? Schimba-te tu! "

Iar schimbarea presupune multa educatie si in familie, prin faptele mai mult decat prin vorbele parintelui, si la scoala: "chiar si in sistemul actual se pune mai mult accent pe educatia religioasa, decat pe educatia civica. Investim mai mult in relatia omului cu divinitatea, decat in relatia omului cu statul"

Se anunta majorari consistente de salarii in special pentru medici, dar nu numai. Va fi aceasta si o solutie pentru eliminarea platilor informale din spitale si, in general, pentru coruptia mica de care se plange mai toata lumea?

Numai daca si modelul cultural s-ar schimba. Pentru ca la noi "mica spaga" nu vine neaparat din constientizarea faptului ca medicul sau politistul are salariul mic si bani putini. Ci pentru ca vrem sa fim tratati mai bine si asa avem senzatia ca suntem tratati mai bine. Totodata, ne da o senzatie de smecheri pentru ca sarim randul, nu suntem in rand cu restul, nu ni se da amenda.

Este o si chestiune de apartenenta la grup. Toata lumea face asta, cum sa nu o fac si eu? De asta cand ne ducem intr-un spital pentru o interventie chirurgicala, intai intrebam cat se da pentru ea. Daca nu dai cat trebuie, ai senzatia ca nu apartii grupului, ca esti un paria.

Marea problema in Romania nu e neaparat nivelul salarial, ci modelul cultural.

Din care spaga face parte?

Pesches, mita, ciubuc avem o multime de sinonime. Avem tot felul de zicatori: "maioul e mai aproape decat camasa", "cine-si baga mana in miere si nu-si linge degetele?" etc. Sunt foarte inradacinate.

Si, totusi, cetateanul va continua sa dea si daca va sti ca functionarul din fata lui castiga foarte bine, poate mai bine decat el? Nu va aparea la un moment dat... citeste mai departe despre "Tinerii care stiu numai Crezul vor lupta cu coruptia? Dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii Interviu " pe Ziare.com

#Gelu Duminica sociolog, #salarii medici coruptie , #Stiri Administratie