Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce valoare au tichetele pentru persoanele care desfășoară munci casnice și cum pot fi transformate în bani

Ce valoare au tichetele pentru persoanele care desfășoară munci casnice și cum pot fi transformate în bani


Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activitatilor prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activitati casnice, modul in care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum si modalitatea de preschimbare in bani a acestora, anunta joi, 23 iunie, Ministerul Muncii.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achizitionate atat pe suport electronic, prin crearea unui cont online in vederea inregistrarii in platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice, cat si pe suport de hartie.

Tichetul de activitati casnice va contine rubrici speciale destinate informatiilor referitoare la identificarea beneficiarului si a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum si elemente de siguranta obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele in format fizic va fi avut in vedere la incheierea contractului de tiparire.

Preschimbarea in bani a tichetelor, de catre prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricarei agentii pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, la sediile unitatilor furnizorului de serviciu universal sau in contul bancar indicat de catre prestatorul casnic prin platforma electronica.

Din valoarea nominala a tichetelor de activitati casnice se vor retine impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale de stat. Ca facilitate fiscala, baza de calcul la care se aplica cota impozitului pe venit, respectiv cota contributiei de asigurari sociale este reprezentata de 50% din valoarea nominala a tichetului. La preschimbarea unui numar de minimum 85 de tichete de activitati casnice, valoarea minima a contributiei lunare neputand fi mai mica de 25% din valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, prestatorul casnic beneficiaza de asigurare in cadrul sistemului de asigurari sociale de stat si al sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va achizitiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice, iar pana la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operationala, facilitand astfel relatiile intre utilizatorii tichetelor de activitati casnice, precum si intre acestia si agentiile pentru ocuparea fortei de m ...citeste mai departe despre "Ce valoare au tichetele pentru persoanele care desfasoara munci casnice si cum pot fi transformate in bani" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 295 ori
Citeste mai multe despremunca casnica guvern tichete