Tarile cu cele mai dure legislatii pentru soferi

Sambata, 25 Martie 2017, ora 20:09
923 citiri
Tarile cu cele mai dure legislatii pentru soferi
Foto: Arhiva Ziare.com

Utilizarea telefonului mobil in timpul condusului a devenit o problema globala si guverne din intreaga lume au adoptat masuri pentru a o combate. Sanctiunile variaza insa considerabil de la o tara la alta.

Un act normativ care a intrat in vigoare luna aceasta in Marea Britanie inaspreste sanctiunile pentru soferii care folosesc in orice scop telefonul in timp ce conduc. Astfel, acestia risca o amenda de 200 de lire sterline (aproximativ 244 de dolari), in cazul in care se afla la prima abatere, precum si sase puncte de penalizare. La sase puncte de penalizare, soferii cu o vechime mai mica de doi ani raman direct fara permis de conducere, scrie CNN.

In Statele Unite, exista diferente semnificative chiar intre state. Astfel, amenzile pentru cei care scriu mesaje in timp ce sofeaza pornesc de la 25 de dolari in state precum Carolina de Sud si pot ajunge pana la 750 de dolari pentru soferii din Utah, care risca in plus pana la trei luni de inchisoare.

Utilizarea telefonului in timpul sofatului este ilegala in peste 30 de tari din intreaga lume, potrivit Departamentului pentru Transporturi din SUA.

In Oman, soferii care incalca legea pot petrece pana la zece zile in inchisoare si trebuie sa plateasca o amenda care este echivalentul a 780 de dolari. Sanctiuni usturatoare pentru cei aflati la prima abatere sunt aplicate si in Insulele Bermuda (500 de dolari), Trinidad si Tobago (aproximativ 225 de dolari, plus inchisoare de pana la trei luni), Qatar (aproixmativ 137 de dolari) si Filipine (100 de dolari).

In Suedia, care are unul dintre cele mai mici numare de decese din accidente auto, nu este interzisa utilizarea telefonului la volan. In schimb, autoritatile suedeze isi indreapta eforturile in vederea expunerii riscurilor pe care le implica neatentia.

Tari ca Portugalia interzic inclusiv utilizarea dispozitivelor hands-free.

In Romania, soferii care vorbesc la telefon in timp ce conduc, fara a avea un dispozitiv de tip "maini libere", risca o amenda de 290 de lei sau de 435 de lei (clasa I de sanctiuni), potrivit Avocat.net. ...citeste mai departe despre "Tarile cu cele mai dure legislatii pentru soferi" pe Ziare.com

#amenda telefon condus, #amenzi soferi, #utilizare telefon volan , #Stiri Administratie