UPDATE Uniunea Europeana va impune tarife pentru importuri din SUA in valoare de peste patru miliarde de dolari

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 09:11
643 citiri
UPDATE Uniunea Europeana va impune tarife pentru importuri din SUA in valoare de peste patru miliarde de dolari
FOTO Pixabay

Uniunea Europeana a anuntat luni, 9 noiembrie 2020, ca va impune tarife pentru importuri din Statele Unite in valoare de peste patru miliarde de dolari, ca masura de retorsiune fata de subventiile acordate de SUA Boeing, dar a aratat ca spera intr-o imbunatatire a relatiilor comerciale cu administratia presedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters.

UPDATE: Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comert (USTR), si-a exprimat luni dezamagirea privind decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse americane, dar s-a abtinut sa ameninte ca SUA vor reactiona cu noi actiuni, transmite Reuters.

Luni, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a informat ca UE va impune tarife vamale suplimentare, de pana la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA si alte importuri, din cauza subventiilor ilegale acordate de Washington producatorului de avioane Boeing.

In 26 octombrie Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a autorizat, in mod oficial, Uniunea Europeana sa impuna tarife vamale suplimentare pentru produse americane.

Luna trecuta, Lighthizer avertiza ca orice decizie a Bruxelles-ului de a impune tarife vamale suplimentare va forta SUA sa raspunda, dar scurta declaratie publicata luni nu contine o astfel de amenintare, ci prezinta negocierile dintre cele doua parti pentru rezolvarea indelungatei dispute.

Decizia de luna trecuta a OMC, in beneficiul UE, vine la aproximativ un an dupa ce institutia a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subventiilor ilegale acordate de Uniunea Europeana grupului aeronautic Airbus.

De peste 10 ani, OMC este arbitrul unei dispute intre Boeing si Airbus, cu privire la subventiile acordate de SUA si Uniunea Europeana pentru industria lor aeronautica.

Masura, adoptata in urma acordului obtinut luna trecuta din partea Organizatiei Mondiale a Comertului, este cea mai recenta intr-un conflict vechi de 16 ani referitor la subventiile acordate aviatiei civile.

Stirea initiala

In urma cu peste un an, Statele Unite au impus tarife pentru produse din Uniunea Europeana in valoare de peste 7,5 miliarde de dolari, dupa un caz paralel de la OMC, referitor la subventiile primite de constructorul de avioane Airbus.

"Am aratat foarte clar, in fiecare etapa, ca dorim sa punem capat acestei probleme care dureaza de mult timp", a declarat comisarul pentru Comert al UE, ...citeste mai departe despre "UPDATE Uniunea Europeana va impune tarife pentru importuri din SUA in valoare de peste patru miliarde de dolari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#importuri, #UE, #SUA, #tarife , #Stiri Administratie