Sute de mii de romani nu au primit nici acum cardul de sanatate. Desi legea e de partea lor, tot sunt plimbati de colo-colo

Duminica, 27 August 2017, ora 11:38
835 citiri
Sute de mii de romani nu au primit nici acum cardul de sanatate. Desi legea e de partea lor, tot sunt plimbati de colo-colo
Foto: Arhiva Ziare.com

Cardul de sanatate da batai de cap multora. Sute de mii de romani nu l-au primit nici macar acum, iar pentru unii asteptarea dureaza de mai bine de doi ani. In tot acest timp, asiguratii fara card se lovesc de tot felul de bariere care le stau in calea rezolvarii problemelor de sanatate, cu toate ca au dreptul sa aiba parte de servicii medicale.

Statisticile demonstreaza inca o data ca, atunci cand vine vorba de cardul de sanatate, haosul predomina.

Pana acum, nu mai putin de 16 milioane de astfel de documente au fost emise, dintre care 3 milioane si jumatate nu au fost activate, iar 2.000 au fost pierdute de postasi.

Ministerul de Interne vrea sa ne faca buletine electronice care ne scapa de cardul de sanatate. Ce informatii vor contineCardul de sanatate este din nou blocat de aproape opt oreCardul de sanatate nu merge de 3 zile: CNAS sustine ca doar medicii care nu vor nu elibereaza retete in sistem offline

Totusi, pentru aproximativ 630.000 de romani, bucata de plastic de care au nevoie ca sa mearga la medic sau farmacie nu a fost emisa deloc, informeaza TVR.

Legea este insa de partea lor: asiguratii care nu au card emis trebuie sa beneficieze de toate drepturile, fara sa li se mai ceara alte acte.

Iar daca vreun furnizor de servicii medicale refuza acordarea serviciilor medicale pe acest motiv, atunci acesta poate fi amendat.

In cazul in care sunt refuzati, oamenii pot face reclamatie la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicii si farmacistii pot afla usor daca o persoana are sau nu card emis - introduc CNP-ul respectiv pe site-ul cnas.ro, la rubrica verificare asigurat.

Insa realitatea din teren arata ca procedurile nu sunt clare pentru cei din sistem si cei care se afla in astfel de situatii nu isi cunosc drepurile sau nu sunt ajutati, asa ca sunt plimbati de colo-colo.

Sursa citata da exemplul unei femei din Hunedoara, care e asigurata, dar nu a primit cardul de sanatate. La inceputul anului trecut, ea a mers sa-l ceara la Casa de Asigurari din Deva. Dupa opt luni a aflat ca nu trebuia sa depuna cerere, ci ca ar fi trebuit sa il primeasca prin posta, dupa cum spune legea. Femeia a facut demersuri si la CNAS, dar in zadar. Ea s-a zbatut sa faca rost de card pentru a nu mai avea batai de cap la medici sau la farmacie.

De asemenea, in Iasi sunt 30.000 de asigurati fara card de sanatate, iar multi au facut cerere si asteapta sa-l primeasca de doi ani.

Ideea este ca intr-un an si jumatate au fost tipa ...citeste mai departe despre "Sute de mii de romani nu au primit nici acum cardul de sanatate. Desi legea e de partea lor, tot sunt plimbati de colo-colo" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hos card sanatate, #card sanatate asigurati, #romani fara card sanatate , #Stiri Administratie