Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sute de cladiri istorice din centrul Timisoarei se afla in proprietatea unor clanuri de rromi. Cum au pus mana pe ele

Sute de cladiri istorice din centrul Timisoarei se afla in proprietatea unor clanuri de rromi. Cum au pus mana pe ele
Sute de cladiri istorice din centrul Timisoarei, dar si cateva spitale, au ajuns in proprietatea unor clanuri de rromi din oras, in urma retrocedarilor efectuate de-a lungul anilor. O singura familie, Carpaci, detine 144 de proprietati, majoritatea in centrul orasului.

Aproape 1.000 de cladiri monumente istorice se afla in Timisoara, dintre care cateva sute, aflate in zona centrala, au fost cumparate de familii de rromi, de-a lungul anilor.

Metoda prin care ajungeau sa intre in posesia lor era urmatoarea: rromii cumparau un singur apartament dintr-o cladire, iar apoi determinau, prin amenintari, familiile ramase in cladire sa-si vanda apartamentele sub pretul pietei.

Conform presei locale, rromii ajungeau sa cumpere un apartament in cladire cu ajutorul unor functionari din Primaria Timisoara, de la care aflau cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobilele istorice.

De altfel, fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, declara ca functionari din Primarie au facut falsuri.

"Au fost hotarari judecatoresti prin care s-au retrocedat imobile catre fostii proprietari si astia au vandut mai departe rromilor. Instantele nu aveau cum sa retrocedeze direct familiilor de rromi pentru ca acestea nu aveau proprietati. Majoritatea cazurilor au ajuns, in final, la rromi si ei s-au intabulat.

Primaria Timisoara a aparat interesele statului, mai ales in cazul spitalelor, fiind institutii publice si cu un regim mai special. Proprietarii, neprimindu-le imediat, intrau pe cale judecatoreasca in instante si le castigau. In situatiile de acest gen, noi eram chiriasi.

Aceeasi situatie era la fostul Spital de Oncologie, care a fost retrocedat fostului proprietar, care apoi a vandut cladirea unei familii de rromi. Eu cred, si aceasta este parerea mea personala, ca au lucrat mana in mana diversi: notari, avocati, instante", afirma fostul primar Ciuhandu.

Astfel, s-a ajuns ca o buna parte din cladirile de pe str. C. D. Loga din Timisoara, dar si de pe alte strazi din zona centrala sa fie cumparate de familiile de rromi.

De exemplu, familia Carpaci are 144 de proprietati, majoritatea in centrul orasului. Cele mai multe sunt detinute de Vladimir Carpaci, si anume 37, printre care si imobilul in care-si desfasura activitatea Sectia de Pneumologie si Laboratorul Spitalului de Copii "Louis Turcanu" din Timisoara. La sfarsitul anului 2013, sectia a fost evacuata din cladire de clanul Carpaci, Primaria fiind nevoita sa o mute in alt spatiu. ...citeste mai departe despre "Sute de cladiri istorice din centrul Timisoarei se afla in proprietatea unor clanuri de rromi. Cum au pus mana pe ele" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 860 ori